Jennifers resa från shoppingberoendet

Ung kvinna ser oroligt på mobilen med ett kreditkort i sin hand.

 

Jennifer är en ung, härlig tjej med mycket intelligens. Men hon har inte haft det lätt. För några år sedan drabbades hon av depression. Hon fick behandling för den men mådde ändå inte bra. Ungefär i samma veva fick hon en stor summa pengar. Man kan tänka att det vore en positiv sak, men för Jennifer blev det tvärtom. Jennifer började shoppa, framför allt kläder och smink. Pengarna som hon fått bara rann iväg.

Men suget att shoppa hade väckts och Jennifer slutade inte fastän pengarna var slut. I stället tog hon lån och handlade på faktura.
Hon skämdes över sitt beteende och höll det hemligt för sina föräldrar. Till slut fick de ändå reda på att hon hade skulder. De blev både arga och ledsna på henne men valde att hjälpa henne betala av skulderna. Och Jennifer lovade att sluta shoppa.

Men så blev det inte. Trots att hon försökte låta bli, tog shoppingsuget över och hon började handla i hemlighet igen.
När hon kontaktade Advisa och bad om hjälp, hade Jennifer kämpat med sitt shoppingmissbruk i flera år. Hon var förtvivlad och kände sig uppgiven.
Med mycket beslutsamhet och lite hjälp på traven har hon nu lyckats vända sin situation! Här är hennes berättelse.

Hur var din tillvaro innan du sökte hjälp?

Jennifer: Jag hade mycket ångest, och mycket fokus kring allt som rörde ekonomin. Det blev som en hel sysselsättning att få ihop allting – dels att få ihop det ekonomiskt och dels att inte bli påkommen av mina föräldrar. Jag försökte att inte tänka på hur mycket jag hade gjort av med, och så fortsatte jag handla för att lindra ångesten.

Hur var det att få hjälp från Advisa?

Jennifer: Det var bra att det var gratis. Jag tror det uppskattas särskilt av dem som är shoppingberoende. Och det var bra att man fick hjälp av någon som var erfaren på området.
Det var skönt att terapeuten bekräftade mina tankar som jag redan haft: ”Nu måste jag ta tag i det här”. Det blev som ett uppvaknande. Det var bra att få höra det från någon utomstående, bra att få bekräftelse på det jag redan visste: Det här beteendet är inte bra.

Vad hände efter terapisamtalen?

Jennifer: Då berättade jag för mina föräldrar att jag hade handlat massor på faktura och att jag hade skulder på olika ställen. Jag fick skriva upp alla ställen jag hade handlat på och hur mycket. Sedan fick jag räkna ut den totala skulden. Att berätta den här gången var bland det jobbigaste jag har gjort. Jag hade ju redan gjort dem ledsna en gång tidigare och de hade hjälpt mig. Jag skämdes så över att jag gjort om samma sak en gång till.
Mitt hjärta verkligen krossades när jag såg hur besvikna och ledsna de blev när jag erkände att jag handlat och ljugit för dem. Men det kändes samtidigt skönt att få lasta av tyngden och inte behöva dölja något mer.
Förra gången fick jag låna pengar av dem för att betala av skulden. Men den här gången var jag tydlig med att jag inte vill ha några pengar från dem. Jag ville bevisa att jag kan klara det själv.

Och klara det är något Jennifer verkligen har gjort.
Förutom att våga berätta för föräldrarna har hon tagit flera stora steg för att få ordning på sin situation och börja må bättre. Tidigare hade hon lån på åtta olika ställen, med hög ränta. Idag har hon betalat av alla mindre lån och lyckats minska sin skuld med en tredjedel!
Jennifer: Nu har jag koll på skulderna och min ekonomi. Jag har gjort en plan för hur mycket jag ska betala av på lånen varje månad och håller mig till den. Och jag har spärrat mitt konto på de företag där jag haft lätt för att shoppa.

Hur känns det nu?

Jennifer: det känns jättebra att känna att jag kommit framåt. En gång beställde jag varor från HM, men när paketet kom returnerade jag det direkt. Det känns som att jag klarar av att hantera mitt beteende nu, jag börjar komma tillbaka. Jag har också slutat med godis och läsk. Allt det här gör att jag känner mig piggare och min självkänsla är mycket bättre. Jag vet att jag har mycket kvar att jobba på, men jag har kommit en bra bit på väg.

Vilka tips skulle du vilja ge till andra i liknande situation?

Jennifer:

  1. Spärra konton på sajter som du brukar shoppa på
  2. Sök hjälp!
  3. Berätta för kompisar och familj – för man behöver hjälp på vägen. Titta på vad det är för fördelar och nackdelar med att berätta. Nackdelen är att de man berättar för blir arga. Fördelarna är att du kan få stöd och det kommer att kännas lättare att förhålla dig till de här personerna. Relationen blir ärligare och du kan få förståelse. Fördelarna är långsiktiga, de flesta nackdelar är faktiskt kortsiktiga. En jättestor del i att bli bättre är att berätta för andra.
  4. Räkna ihop hur mycket du har shoppat för, alla skulder, alla småräkningar, delbetalningar, fakturor. Jag trodde jag hade skuld på 18 tusen men när jag räknade ihop det visade det sig att det var dubbelt så mycket.
  5. Sätt mål: vad skulle jag kunna göra om mina skulder försvann? Vad kan jag se fram emot då?
  6. Fundera på varför du handlar – för det är något man inte mår bra med inom sig som gör att man shoppar. För mig var det när jag kände mig uttråkad eller ful. Det är som att man är inne i en fantasibubbla när man shoppar, så det är bra att stanna upp och fråga sig själv: Varför handlar jag? Vad händer om jag skulle vänta? Och så klart: Hur ska jag kunna betala för det?

Tack Jennifer, för dina kloka tips och för att du delat med dig av din berättelse. Vi önskar dig all lycka till i framtiden!

PS: Det är inte Jennifer som syns på bilden.

 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar