Utdelningsregn från bankerna – dags att jämföra räntan?

finansminister sverige

I veckan har media skrivit sig varma och bankernas rekordhöga utdelningsregn – totalt 45,6 miljarder kronor delar bankerna ut i år. Anders Borg kallar bankerna för omogna och vill därför skärpa regelverket. Samtidigt har lån utan säkerhet ökat explosionsartat – 137 procent på 12 år. Denna ökning är ytterligare en kassako för bankerna. Det verkar ju med andra ord som att bankerna skulle klara av lite mer konkurrens.

Det som jag då direkt kommer att tänka på är att, enligt en undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Advisa, så jämför de allra flesta (59 procent) INTE räntan innan de lånar. Med tanke på bankernas höga utdelningar verkar det ju uppenbarligen som de skulle klara av lite mer konkurrens. Så varför väljer de flesta svenskar att inte jämföra räntor innan de lånar? En del tycker så klart att det är jobbigt. Andra tycker att det är krångligt att förstå. Andra vill vara ”trogen sin bankman”. Ingen av de ursäkterna är en anledning till att inte jämföra lån. Idag finns det tjänster som gör det mycket enkelt att jämföra och tar du hjälp av Advisa får du dessutom hjälp av en personlig rådgivare. Att vara trogen sin bankman är heller ingen anledning då man måste komma ihåg att din bankman i grund och botten också är en säljare. Han kommer inte ge dig bäst ränta om du inte frågar efter det.

Alltså, sluta ge bort era pengar i onödan till banken! För visst kan du komma på tusen andra roligare saker att göra för pengarna du sparar?

banner
Dela

Lämna ett svar