Trump ny president i USA – Så påverkas din ekonomi

Donald Trump President

Brexit gick igenom. Donald Trump vann valet. Vid två tillfällen på kort tid har många experter fått äta upp sin hatt och som vanligt när det oväntade inträffar på den politiska arenan sätts världsekonomin i gungning. Men vad kommer egentligen Trumps presidentämbete innebära för våra plånböcker här i Sverige?

USA har alltid stort inflytande på världsekonomin och många förutspår att Donald Trumps politik kan komma att orsaka stora förändringar. Den nyvalda presidenten har sagt att han vill bryta viktiga handelsavtal och de restriktiva åtgärderna riskerar att starta ett globalt handelskrig, vilket skulle minska exporten i många länder, däribland Sverige.

Dyster prognos för aktiespararna och tillväxten

Kortsiktigt skulle aktiespararna bli de stora förlorarna. Många svenskar – och svenska pensionsbolag – har investerat i amerikanska företag men den ekonomiska oron skulle även påverka vårt aktiesparande på den svenska börsen.

Om vår idag stadiga export till USA begränsas, förändrar det hela Sveriges ekonomi och handel långsiktigt. Minskad export innebär i regel en ovilja att investera, vilket i sin tur leder till sämre tillväxt och färre jobbtillfällen.

Förändrade frihandelsavtal skulle också innebära en prisökning på importerade varor från USA. Alltifrån teknik till kläder skulle bli betydligt dyrare för konsumenten. Valutakurserna skulle också påverka våra resvanor, inte minst till det stora landet i väst. Dollarn har stigit rejält på sistone, medan den svenska kronan riskerar att försvagas ytterligare framöver. Om så blir fallet kommer den som vill besöka USA få öppna upp plånboken rejält.

Status quo för bolånen

En grupp som för tillfället kan pusta ut är de svenska bolånetagarna. Varken räntorna eller bolånen påverkas på kort sikt, men skulle den ekonomiska osäkerheten hålla i sig en längre tid kan det däremot få effekt på hela bostadsmarknaden och orsaka både prisfall och ränteförändringar.

Så är den globala ekonomiska oron verkligen befogad?

När stormen efter Brexit ebbat ut kunde man konstatera att börsfallet inte blev så långsiktigt och vissa experter menar att exakt samma sak kommer att ske nu. Spekulationer bör alltid tas med en nypa salt – vilket valutgången är ett prima exempel på – och Donald Trump har redan börjat tona ned många av de radikala löften han gick till val på. Vi väntar nya besked även när det gäller handelsavtalen och vad kommer det i så fall innebära för ett land som Sverige? Den som lever får se.

 

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar