Tre myter du ska se upp för om låneränta

vanligaste bankmyterna om låneränta
Det finns många myter om vad som ger dig bäst låneränta du inte ska tro på…

Evelina är en av de rådgivare som arbetat längst hos oss här på Advisa. Efter lång erfarenhet av att dagligen prata med kunder har hon fått bra koll på hur banker både sätter sin låneränta och vad de vanligaste missförstånden bland våra kunder är. Därför bad jag henne att slå hål på de tre vanligaste bankmyterna om vad som ger en bra låneränta:

Myt nr 1: “Storbankerna ger bättre låneränta än småbankerna”
Storbankerna har höga kostnader kopplade till sin verksamhet i form av bland annat kontor och har därför inte råd att pressa vinstmarginalerna när det kommer till privatlån. Storbankerna erbjuder en bra låneränta när det finns en säkerhet kopplat till lånet om det skulle visa sig att kunden inte klarar av att betala tillbaka lånet. Då kan de exempelvis tvångssälja kundens bostad och får på så vis in sina pengar i slutändan ändå. När det gäller villkor för privatlån är sannolikheten ofta större att de mindre bankerna kan erbjuda bättre låneränta. De har en effektivare organisation och annan kostnadstruktur som gör dem mer konkurrenskraftiga gällande privatlån.

Storbanken ställer idag krav på att man som kund ska vara självgående och ber man om hjälp säger banken oftast att “det kan du göra på internet”. Då kan man fråga sig vad det är man betalar för egentligen. Den personliga servicen verkar numera vara en raritet och då kan man som kund likagärna välja en mindre aktör där servicenivån är lika hög och samtidigt få lägre låneränta.

Myt nr 2: “Låneräntan kan justeras hur som helst”
Många kunder tror att låneräntan kan gå upp och ner lite hur som helst, men så är inte fallet. Räntehöjningar måste vara motiverade och ska följa Riksbankens styrränta. Banker får alltså inte omotiverat höja låneräntan såsom de vill. Sedan är vissa banker bättre än andra på att snabbare anpassa sig efter Riksbankens räntehöjningar och sänkningar.

Myt nr 3: “Man måste vänta 12 månader innan man gör en ny UC kreditupplysning”
Man brukar säga att en UC kreditupplysning är som mest aktiv under de första tre månaderna, innan bankerna har hunnit skicka in uppdateringar till UC om vilka lån som står på dig. Det är alltså under den här perioden kreditgivarna inte vet om du accepterat låneerbjudandet som UC kreditupplysningen står till grund för. Efter det lugnar engagemanget i kreditupplysningen ner sig. Olika banker är olika konservativa när det gäller hur länge man ska vänta mellan kreditupplysningarna, men generellt sett är det ett bra läge att göra en ny jämförelse efter sex månader för att se efter om du då kan komma ner i månadskostnad. Storbankerna vill ofta att man väntar 12 månader mellan varje UC kreditupplysning, men eftersom det finns så många konkurrenskraftiga andra banker finns ingen anledning att vänta så länge mellan varje jämförelse. Då ökar du dina chanser att snabbare komma ner i låneränta.

banner
Dela

Kommentera