Tidiga deklarationsavdrag för en godare jul

Spargris med tomteluva stående bland små paket.

Julen står för dörren och den är sällan gratis. Ett effektivt sätt att bekosta klappar och julmat är att kasta ett extra öga på deklarationen redan nu. Det finns nämligen flera smarta sätt att spara åtskilliga tusenlappar om du skrider till verket innan 31 december, framför allt om du har aktier eller fonder.

– Det finns en hel del att göra där brytpunkten är 31 december. Det handlar om avdrag och vinster och förluster som man ska kvitta mot varandra, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank till Aftonbladet.

Aftonbladet listar i sin artikel 7 sätt att få mer pengar över i plånboken. Här följer en summering:

1. Kvitta vinster mot förluster

Vissa vinster du gjort under året – exempelvis inkomsträntor, försäljning av aktier och uthyrning av bostad, får du kvitta mot eventuella förluster. Ett sätt att göra detta är att sälja av aktier som gått med förlust, kvitta dem mot vinsten och sedan köpa tillbaka dem billigt efter årsskiftet. All eventuell vinst som överstiger kvittningen beskattas med 30 %. Vid en totalförlust får du istället skattereduktion med 30 %.

2. Kvitta förluster mot vinster

Vid underskott av kapital och förluster från värdepapper och fonder får du göra avdrag för 70 % av förlusten. Men om du kan kvitta dem mot en vinst från en aktie eller fond får du istället dra av 100 % av förlusten.

3. Flytta pengarna till ett ISK-konto

Om du vill flytta ditt sparande till ett investeringssparkonto gör du klokt i att vänta till efter 31 december. Genom att sälja fonder och aktier före årsskiftet och istället köpa nya i ditt investeringssparkonto 2018, slipper du dubbel beskattning. Har du istället fått in pengar till ditt ISK-konto från en vinst, tjänar du på att plocka ut pengarna för att slippa bli beskattad på extra kapital 31 december.

4. Gör avdrag för pensionssparande

Enskilda firmor och anställda hos företag som inte betalar tjänstepension, har rätt att göra avdrag för pensionssparande. Maxavdraget är 35 % av din inkomst före skatt, upp till 455 000 kronor.

5. Utnyttja rot och rut

Du får göra rotavdrag för 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kr och rutavdrag för halva arbetskostnaden upp till 25 000 kr. Är du över 65 år får du dra av det dubbla på rut. Avdragen gäller för fakturor som betalas innan årsskiftet och förbetalda arbeten måste slutföras senast 31 januari 2018. Det sammanlagda avdragsbeloppet för rot och rut per år är 50 000 kronor och får fördelas på olika jobb inom hushållet.

6. Gör en räntefördelning

Räntan på ditt bolån påverkar ditt slutgiltiga resultat för året, då 30 procent får dras av mot inkomster i deklarationen. Den som har haft ett underskott av kapital upp till 100 000 kronor får skattereduktion på 30 procent. Högre underskott än så får skattereduceras med 21 procent. Men då två bolånetagare på samma lån har rätt att fördela sina utgiftsräntor sinsemellan – som får dras av mot inkomst – har du möjlighet att få den högre skattereduktionen.

7. Kom ihåg att skattejämka

Om du vet att du kommer ha stora utgifter för arbetsrelaterade resor och liknande, kan det vara smart att skattejämka istället för att behöva ”ligga ute med pengarna” i form av för hög preliminärskatt. För att kunna skattejämka nästa år måste din ansökan vara hos Skatteverket innan årsskiftet.

Vill du ha fler tips på deklarationsavdrag du inte får missa? Läs Advisas stora guide här.

banner
Dela

Lämna ett svar