Svenskarna har blivit sämre på att spara

Länsförsäkringar har gjort en undersökning som visar att 21 procent inte sparar någonting alls. Det innebär att en femtedel av svenska befolkningen är väldigt känsliga för oförutsedda avgifter. Det är med andra ord en ganska stor andel. Då är det inte heller så konstigt att svenskarna också lånar allt mer.

Samtidigt är det en majoritet som faktiskt månadssparar – 65 procent lägger undan pengar varje månad och det vanligaste beloppet är 2000 kronor. Intressant är att en av de grupper som har möjlighet att spara mest, dvs unga med fast jobb, utan barn och med en låg boendekostnad, är en av de grupper som sparar minst. Den disponibla inkomsten verkar alltså inte vara den avgörande faktorn för hur mycket man sparar utan också attityden till pengar verkar ha stor betydelse.

Hur kommer det sig att vi blivit sämre på att månadsspara? Jag tänker mig att det kan bero på att de sociala kraven att upprätthålla en viss ekonomisk standard har ökat. Även har inställningen till lån förändrats och det har blivit mer socialt accepterat att låna pengar till konsumtion. Då kanske det är lätt att tänka att man får låna om det krisar sig istället för att se till att man har en buffert som försäkring mot oförutsedda utgifter. Men detta är givetvis bara spekulationer. Vad tror du? Hör gärna av dig till mig med tankar och funderingar.

banner
Dela

Lämna ett svar