Svåra tider – Fem tips för din ekonomi när livet krisar

 

Tillvaron är inte alltid enkel och ibland drabbas vi av svårigheter som vi inte hade väntat oss. Sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet kan ställa livet helt på ända. Och till råga på allt innebär krisen ofta att även ekonomin drabbas.

Det kan vara lockande att ta konsumtionslån för att hantera den ekonomiska svackan. Vid en kris har man ju annat att tänka på än pengar och ett lån löser problemen – i alla fall för stunden. Många gånger tänker vi dessutom: ”Jag har ingen annan utväg” eller ”Jag är ju snart på fötter igen, då löser det sig säkert med återbetalningen”.

Men konsumtionslånen har en baksida. Många har höga räntor och avgifter och det kan vara jobbigare än man först tror att bli av med dem. Det finns en risk  att livssituationen snart känns ännu värre, denna gång på grund av lånen man tagit.

Men det finns fler sätt att få rätsida på ekonomin! Här är några tips:

1. Skippa tröstshoppingen

Vi människor är inte alltid rationella, särskilt inte när vi hamnar i svårigheter. Många väljer att shoppa som tröst – och om ekonomin redan har försämrats blir situationen naturligtvis bara värre av att man gör så. Det där vet vi, rent logiskt. Men lusten att shoppa för att döva smärtan eller oron kan ändå vara så stark att man struntar i den där tråkiga förnuftiga rösten inom sig.

Ta hand om dina jobbiga känslor och upplevelser i stället. Prata med en nära vän, skriv ned dina tankar, ring jourhavande medmänniska eller gå till en terapeut. I livskriser är det till stor hjälp att prata med någon. Och till skillnad från shoppingen som bara dövar problemen en stund, kan du på det sättet bearbeta och komma igenom svårigheterna.

2. Gör en budget

Ändrade livsomständigheter betyder som sagt ofta ändrad ekonomi. Det kan tyckas hur orättvist som helst och att göra upp en månadsbudget är kanske det sista du vill ägna dig åt i det här läget.

Men genom att få en klar bild av hur din ekonomi ser ut och vilka förutsättningar du har kan du dämpa stressen och oron. Tuffa tider innebär att vi inte har råd med sådant vi kanske varit vana vid. Det är inte roligt någonstans, men det går att anpassa sig. Att ha överblick över ekonomin stärker dig att komma i balans igen..

3. Anta utmaningen

Det går att leva på förbluffande lite pengar när det verkligen behövs. Se över vad du kan prioritera bort och vad som är riktiga ”måste ha”. Planera dina inköp och gå inte in i affärer om du inte faktiskt behöver handla.

Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi ständigt bombarderas med uppmaningar att köpa. Men vi behöver sällan mer än en bråkdel av det vi handlar. Och att leva enkelt kan faktiskt ge välbefinnande och lugn.

4. Slopa jämförandet

Vi ser det ofta som att alla andra har det så bra och är så framgångsrika. Och det känns naturligtvis ännu värre om vårt eget liv har havererat. Vissa känner sig misslyckade om de inte kan jobba eller om den de älskade har lämnat dem. Men du är inte misslyckad bara för att du har problem! Svårigheter är en del av livet, vare sig vi vill eller inte, och någon rättvis fördelning av motgångar tycks inte heller finnas.

Det som är viktigt är hur du hanterar och tar dig igenom de svårigheter som drabbat just dig. Vilka problem andra har vet vi oftast inte mycket om, och hur lyckad en person ser ut på ytan säger ingenting om vem människan verkligen är eller hur den mår på insidan. Fokusera på vad du kan göra för att må bättre och försök strunta i vad andra kanske tycker. Dömande och jämförande skapar inte lycka.

5. Hopp och kreativitet

Det kommer inte alltid att vara så här. Livet fortsätter att förändras och du har kraften att komma igenom den situation du är i nu. Våga tro på dig själv och din förmåga.

Använd din kreativitet. Om du måste sälja huset – kan du flytta hem till någon? Om du behöver få in mer pengar – kan du ta ett extrajobb? Sälja saker på Tradera eller Blocket? Söka stipendium? Om du behöver någon att prata med – kan du ta kontakt med diakonen i kyrkan eller återuppta kontakten med en gammal vän? Om medicinerna inte fungerar – kan det vara till hjälp att gå till en naprapat eller akupunktör? Om du saknar sociala sammanhang – kanske du kan gå med i en kör eller gå en kurs? Dessa åtgärder kanske inte löser det huvudsakliga problemet, men de har ändå ett stort värde.

Svårigheten med svårigheter är ofta att vi känner oss maktlösa och handlingsförlamade. Gå emot hopplöshetskänslorna och gör sådant som kan vara till hjälp för dig, så kommer du lättare igenom livskrisen.

Glad sommar!

/Karin

banner
Dela

Lämna ett svar