Penningborg – spelet som lär barn ekonomi

barn leker med pengar
Foto: MIKI Yoshihito

En SIFO-undersökning som visar att svenskar har dålig koll på grundläggande ekonomiska termer har skapat en debatt i media gällande vem, och hur, man ska lära barn ekonomi och värdet av pengar. En del hävdar att ekonomi borde läras ut i skolan, medan andra hävdar att det borde vara föräldrarnas ansvar att lära barn ekonomi. Oavsett är det bra att ämnet uppmärksammas då det är ett viktigt steg för att minska överskuldsättningen i samhället. Pengar och privatekonomi är ju något som, vare sig vi vill eller inte, påverkar vår vardag och hur vi mår. Att lära barn pengar är därför att bry sig.

 

Danske Bank datorspel
Penningborg

Som tur är finns det fler som insett det och därför startat egna initiativ för att göra det både enkelt och roligt för barn att lära sig pengar. Bland annat har Danske Bank tagit fram spelet Penningborg som framför allt riktar sig till barn mellan 5-9 år. Spelet är framtaget med experter och är fritt från reklambudskap. I spelet är tanken att de yngre barnen ska få en förståelse för vad pengar faktiskt är och de äldre får framför allt lära sig att prioritera och spara. Dessutom finns olika diskussionsövningar som du kan ladda ner och göra tillsammans med ditt barn. Barn är ofta smartare än vi tror, kanske lär du dig själv något på kuppen.

UR datorspel pengar
Penningköping

Utöver det har UR gjort spelet Penningköping som går ut på att lära barn om pengar och lycka. I Penningköping är inte pengar det viktiga, utan att vara lycklig. Spelet går därför ut på att samla lyckopoäng genom att göra uppdrag, men för att kunna genomföra uppdragen behöver man pengar. På så vis får barn lära sig värdet av pengar och prioritera mellan olika val.

Om barnen ändå tjatar om att få spela datorspel, varför då inte låta dem spela något lärorikt? Barn gillar att lära sig nya saker och det är därför jättebra om det uppmuntras.

Har du några fler tips på bra spel och lekar som gör det enkelt och roligt för barn att lära sig ekonomi?

 

banner
Dela

Lämna ett svar