Spartips för sommaren

sparpengar i burk karta över världen litet flygplan och pass

Sommaren står för dörren och det börjar bli dags för många att gå på efterlängtad semester! Under semestern är det mycket man vill hinna med, men det är lätt att de höga förväntningarna blir en dyr historia. Här kommer vi med några enkla tips som du kan tänka på så att semestern inte blir för dyr.

Gör en budget

Oavsett om du planerar att åka utomlands eller chansar på en solsäker sommar hemma i Sverige är det viktigt att sätta upp en budget och följa den. På så vis slipper du semesterbaksmällan i form av för många utgifter som kan ge en sur eftersmak efter semestern. Ta med alla sorters utgifter för att undvika överraskningar. Förutom stora poster så som boende och transportmedel är det viktigt att även budgetera för de mindre utgifterna. Under sommaren vill man gärna unna sig småsaker som glass, fika och restaurangbesök, men tänk på att många bäckar små gör en står å. Ett sätt att budgetera semesterkassan är att räkna ut hur mycket du kan göra av med per dag, så att du enkelt kan följa upp. 

 

Jämför valutan

Planerar du att åka utomlands under semestern? Innan du bokar är det en god idé att jämföra hur den svenska kronan står sig mot andra valutor. Eftersom den svenska kronan försvagats senaste tiden innebär det att utgifter i andra länder så som restaurangbesök och andra nöjen blir dyrare. Då kronan sjunker kraftigt mot euron kan det vara bättre att välja bort de vanliga resmålen i Europa så som Spanien, Italien och Grekland denna sommar. Ett tips är istället att åka till Turkiet eftersom deras valuta liran sjunkit rejält. Jämför valutor innan du bokar din resa så har du möjlighet att få ut det mesta av pengarna på din utomlandssemester.

 

Välj flyg med plånboken

Har du väl bestämt dig för destination finns det fortfarande flera saker du kan göra för att komma ned i pris. Se till att jämföra flyg för att att inte förlora pengar på onödigt dyra biljetter. Att välja obekväma avgångstider eller välja rutter som innebär mellanlandning kan spara dig mer än vad du tror. Även om restiden kan bli något längre, får du mer pengar över att göra roliga saker väl framme. Har du is i magen och möjlighet att variera var du hamnar exakt är ett annat tips att boka sista-minuten och välja ospecificerat boende.

 

Smått & gott

Det finns många små knep som kan göra att du sparar många kronor i slutet. Njut av vädret i en park med pic nic istället för att göra av med för många hundralappar på dyra uteserveringar. Ta med matlåda på utflykten så slipper du betala överpris i resturanger på nöjesparken, stranden eller bilsemestern. Tack vare sommarvädret finns många utomhusaktiviteter att göra, som dessutom är gratis; samla vännerna för en femkamp, spela kubb eller ta med en fotboll. Ska du ut och flyga? Ta med en tom vattenflaska som du kan fylla på efter säkerhetskontrollen så slipper du köpa vatten till överpris på flygplatsen. Vill du samla alla vänner för att njuta av sommaren tillsammans är en somrig variant av knytkalas att tända grillen och låta alla gäster ta med egen mat att lägga på grillen. 

 

Kan du inte få nog av spartips? Läs vår guide med hela 50 spartips för att spara pengar snabbt!

Källor:

https://www.aftonbladet.se/resa/a/a2Bx74/sa-paverkas-semestern-av-svaga-kronan

banner
Dela

Lämna ett svar