Sparterapeuten tipsar: Dags att vårstäda i ekonomin

grannhets konsumtion

Äntligen är våren här på riktigt! Solen skiner, träden knoppas, fåglarna verkar köra sångtävling och utecaféerna blommar upp på varenda ledig trottoarbit. Det är en ljuvlig tid på året!

Det är också en bra tid att rensa, både i trädgården och i garderoben. Vinterjackorna kan packas undan till nästa höst. Kläder som tröttnat på galgarna kan skänkas eller säljas. På tomten är det dags att klippa bort vissnade fjolårsblad och plantera nytt.

Ett annat område som kan vara roligt att vårstäda är privatekonomin. Här får du några tips som kan få din ekonomi att blomstra:

Rensa ut gammalt

1. Gör dig av med onödiga utgifter

Precis som i garderoben kan det finnas saker (främst i form av återkommande utgifter) på kontot som du inte längre har användning för. Kolla igenom vilka betalningar du har på autogiro, t ex om du har medlemskap och årsavgifter som du betalar. Behöver allt vara kvar? Säg upp det som inte längre är angeläget för dig.

2. Ta hand om dina lån

Har du lån som nästan är färdigbetalda? Kanske har du möjlighet att avbetala klart dem och bli av med dem för gott?

Om du har skulder till olika banker och kreditgivare – samla då lånen på ett ställe så har du möjlighet att sänka både ränta och månadskostnad. Vi på Advisa kan hjälpa dig kostnadsfritt med den saken!

3. Ändra dina vanor

De flesta av oss har vanor (och ovanor) som kostar pengar. Våren är en bra tid att släppa gamla inrotade mönster. Kanske dags att sluta snusa eller dra ned på vinkonsumtionen? Välja bort några av uteluncherna och ta med matlåda till jobbet? Många gånger är det inga dyra saker det handlar om, men några kronor här och där blir till förbluffande stora summor över tid.

4. Två flugor i en smäll

Slå två flugor i en smäll – rensa garderober och få in pengar. Du kanske har prylar och kläder du inte längre använder eller behöver? Gör en vårrensning och sälj på nätet eller loppis.

Skapa nytt

5. Hitta nya inkomster

Förutom pengarna du får in på garderobsrensningen finns det andra sätt att skapa lite extra inkomster. Det finns säsongsbaserade extrajobb på många orter. Hyr ut sommarstugan en vecka till någon som vill komma ut på landet. Annonsera dina tjänster (trädgårdsskötsel, barnpassning, datorhjälp eller annat som du är bra på) i området där du bor. Stäm bara av först med Skatteverket hur du ska redovisa dina inkomster.

6. Plantera för framtiden

Om du inte redan har ett månadssparande: börja nu! Genom att spara kan du bygga upp en buffert och även skapa utrymme att kunna förverkliga dina drömmar. Att spara är som att plantera i rabatterna. Det kan se litet och obetydligt ut när man precis har börjat – men med tiden växer både plantorna och pengarna.

Glad vår!

Karin

banner
Dela

Lämna ett svar