Sparterapeuten: Så undviker du bråk om pengar

braka-inte-om-pengar
Bild: Sander van der Wel

Pengar är det vi bråkar mest om i familjen, enligt en undersökning som det holländska elektronikföretaget Philips har gjort. Och konflikter kring ekonomin anses vara en av de vanligaste orsakerna till skilsmässa. Men måste det verkligen vara så?

Pengar är ett viktigt och känsligt ämne, så det är visserligen inte konstigt att de lätt ger upphov till gräl. Men det finns mycket man kan göra för att minska risken för bråk och i stället skapa ekonomisk balans i tillvaron. Här är mina bästa tips:

1) Ta ekonomin på allvar

Pengar är kanske inget man vill ta upp när man är nykär och inleder en relation. Men ekonomin är sällan ett ämne som löser sig av sig självt. Ni behöver diskutera igenom hur ni vill ha det, lyssna på vad som är viktigt för den andra och hitta ett sätt att hantera pengarna som båda är nöjda med.

2) Delad eller gemensam ekonomi?

Det finns många varianter på hur ett par eller en familj kan ordna ekonomin. Tyvärr finns det ingen universallösning som fungerar för alla. Det viktiga är att ni kommer överens om den modell som passar just er.

Delad ekonomi kan se ut på olika sätt:

  • Om ni inte bor tillsammans kanske ni väljer att ha helt delad ekonomi, det vill säga att var och en behåller sin inkomst och betalar för sitt.
  • Lever ni tillsammans har ni antagligen gemensamma utgifter för boende etc och då kan det vara svårt att dela upp ekonomin helt. En variant är att ni då lägger ihop de gemensamma utgifterna och betalar hälften var. Det kan fungera bra om ni har ungefär lika stora inkomster, men tjänar ni olika mycket kan det kännas orättvist för den som inte har så mycket kvar för egen del när allt det gemensamma är betalt.
  • Ni kan också välja att lägga ihop alla gemensamma utgifter och betala i proportion till vad var och en tjänar eller betala alla gemensamma utgifter och sedan dela lika på det som blir över.

Gemensam ekonomi innebär att ekonomin är gemensam även för personliga utgifter. Väljer ni den här lösningen behöver ni vara överens om vad de gemensamma pengarna ska gå till och hur mycket ni vill spara.

3) Gör en budget och få överblick

Att ha koll på pengar är till stor hjälp för att minska risken för bråk. Se över hur mycket ni tjänar varje månad och vart pengarna tar vägen. På Konsumentverkets hemsida hittar ni kostnadsberäkningar och hjälp att göra en budget. Det finns också appar som hjälper till att hålla koll på inkomster och utgifter, där Tink är ett exempel.

Kom även överens om hur mycket ni vill spara, om ni ska ha delat eller gemensamt sparande och hur mycket var och en ska bidra med.

4) Ta hjälp utifrån

Har ni svårt att komma överens? Vill den ena av er sätta sprätt på pengarna och den andra spara och tänka långsiktigt? Känner den ena sig orättvist behandlad? Ta hjälp utifrån i stället för att låta meningsskiljaktigheterna gå ut över relationen.

En ekonomisk rådgivare kan bistå er i att få ordning på pengarna. Om ni ser att problemen egentligen handlar om något annat än ekonomin, kan en familjeterapeut vara till hjälp.

Lycka till!

Karin

 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar