Sparterapeuten: Så tar du tag i din privatekonomi

ångest-privatekonomi

Är din privatekonomi ett område du helst inte vill närma dig? I så fall är du inte ensam. För tänk om man kommer på att man egentligen har ekonomiska bekymmer? Nej, då är det nog bäst att sticka huvudet i sanden och låtsas att det inte är några problem…

Eller är du en person som egentligen tycker det är ganska kul att se över din ekonomi? Men tiden räcker inte till eftersom jobb och vardag slukar all energi du har?

Anledningarna till att man skjuter upp att ta tag i sin ekonomi är många. De tre vanligaste är brist på motivation, brist på tid och brist på kunskap, och ofta är det en kombination av flera som gör att vi inte agerar. Stämmer det in på dig? Är du motiverad till att ta tag i din ekonomi men vet inte hur? Vet du hur men saknar motivation? Vill du men hinner inte? Eller saknar du både motivationen, tiden och kunskapen?

Genom att övervinna motståndet och hindren kan du både förbättra din ekonomi och må bättre. Det är absolut värt det och när du väl sätter igång brukar det vara enklare än man tror.

Gör så här!

  • Hur motiveras du?

Generellt finns det två riktningar människor väljer att gå när de står inför ett beslut:

  1. Iväg från (en icke önskvärd händelse)
  2. Strävan till (en önskvärd händelse)

Hur motiveras du? Genom att undvika det du inte vill ska hända eller genom att sträva efter det du vill ska hända? Är du osäker? Ställ då de här två frågorna till dig själv:

  1. Hur kommer mitt liv se ut om 10 år om jag inte tar tag i min ekonomi och det leder till att jag blir hemlös?
  2. Hur kommer mitt liv se ut om 10 år om jag bemästrar min ekonomi och det leder till att jag dubblar min inkomst?

Vilket svar rörde upp mest känslor? Nummer 1 indikerar att du motiveras mest av att undvika det du inte vill ska hända, och nummer 2 att du motiveras mest av att sträva efter det du vill ha.

Det finns inget svar som är rätt eller fel på de här frågorna. Att lära känna dig själv och förstå vad som motiverar just dig är bland det mest värdefulla du kan göra.

  • Skaffa kunskap

Känns det fortfarande motigt? Upplever du att du inte kan tillräckligt för att få överblick och veta hur din ekonomi mår? Då är det dags att hämta in kunskap.

Om du vill kan du utbilda dig själv. Det finns en uppsjö av böcker i ämnet, kurser på flera orter och även appar som hjälper dig hålla koll (Tink och Smartbudget är ett par av dem).

Du kan också ta hjälp av någon som redan kan. Du kanske har en vän eller någon i familjen som är duktig på ekonomi? Du kan också boka in rådgivning hos din bank och när det gäller lån kan du vända dig till oss på Advisa.

  • Skapa tid

När du vet hur du motiverar dig och var du kan hämta kunskapen är det dags att sätta igång. Många av oss har alldeles för mycket att göra, och kalendern är ständigt fullbokad. Men det som är viktigt brukar vi ändå kunna prioritera och avsätta tid för.

Och DU är viktig! Att du har koll och kan känna dig trygg med att du gör det bästa av din ekonomiska situation är högprioriterat.

Så börja med att boka tid med dig själv och din ekonomi i kalendern. Avsätt minst två timmar så att du vet att hinner gå igenom allt: lån och skulder, inkomster, utgifter och sparande. Se över vilka utgifter du kan minska, flytta sparandet till mer lönsamma fonder, samla dina lån så att du får ned kostnaden för räntor och avgifter.

Det är en behaglig känsla att ha koll på pengarna. Dessutom har du chansen att spara många tusenlappar. Det är du värd!

Lycka till,

Karin

banner
Dela

Lämna ett svar