Sparterapeuten: Så håller du vårbudgeten

Vår-ekonomi-budget

Sköna maj är äntligen här. För många innebär det fester och festligheter. Det här är tiden då många gifter sig och tar studenten, tillställningar fyllda av livsglädje och hopp. Och i alla skolor och förskolor duggar utflykterna tätt!

Det är en härlig tid, men den kan även vara påfrestande för plånboken. Så klart att man vill ordna en fin studentfest för den som går ut gymnasiet. Naturligtvis vill man ge en fin present till det lyckliga brudparet! Dessutom ska altanen renoveras, vårkläderna införskaffas och båten behöver fernissas. Och självklart vill man unna sig något extra gott nu när grillsäsongen drar igång. Kostnaderna i maj drar lätt iväg om man inte håller ett öga på dem.

Här är några tips för hur du kan glädjas åt maj och ändå hålla din vårbudget:

1. Gör en budget

Om du inte redan har gjort en budget: gör det! Genom att ha överblick på dina inkomster, utgifter, sparande och lån kan du spara mycket pengar. När vi inte har koll rinner pengarna liksom bort av sig själva utan att vi riktigt fattar vart de går.

På Konsumentsverkets hemsida finns en bra mall där du kan göra din budget. Om du inte orkar fylla i dina faktiska utgifter under alla poster kan du hämta de genomsnittliga utgifterna som Konsumentverket tagit fram, så får du en ganska rättvisande bild av hur mycket saker borde kosta.

2. Prioritera

Det brukar som sagt finnas mycket roligt att lägga pengarna på i maj. Vad är roligast och viktigast för dig? Välj det som känns mest värdefullt och välj bort sådant som visserligen vore trevligt men ändå inte är superviktigt. Kryssningen med arbetskamraterna kanske låter rolig men kusinens födelsedagsfest kanske ändå är viktigare? Altanen skulle visserligen må bra av ett nytt lager färg men det kanske kan vänta till nästa år?

3. Förenkla

Är det någon i familjen som ska ta studenten? Det är så roligt – men samtidigt inte billigt. Mellan 15 000-20 000 brukar det gå loss på totalt. Bara studentmössan kostar ofta uppemot en tusenlapp. Men du kan göra mycket för att få ned kostnaderna! Istället för dyr catering till mottagningen kan du t ex bjuda på färdiggrillad rostbiff och en sallad. Lika gott men mycket billigare.

Behöver du nya kläder till vårens alla fester? Nya kläder behöver inte vara nya. Köp second hand eller på nätet så får du mer för pengarna.

Ska det samlas pengar till klasskassor, utflykter och barnens fröknar? Du har rätt att lägga mindre eller avstå helt om din ekonomi inte har utrymme för hur mycket som helst.

4. Dela

Går både ni och grannarna i köpa-ny-gräsklippare-tankar? Gå ihop om köpet så sparar ni både pengar och plats i garaget!

5. Presenter

Självklart ska brudparet få en fin bröllopspresent. Men gåvor med omtanke behöver inte vara dyra! Leta upp en fin dikt på nätet, printa ut på vackert papper och rama in. Det kostar inte många kronor men kan bli ett uppskattat minne för livet.

Maj är en underbar månad som ofta bjuder på vitsippor och vackert väder, fågelkvitter och ljuvligt solsken. Ge dig tid och utrymme att njuta av den här värdefulla tiden – det är alldeles gratis.

Trevlig maj!

Karin

banner
Dela

Lämna ett svar