Sparterapeuten: “Därför tar vi okloka beslut om pengar”

Sparterapeuten pratar om pengar

Det är sällan brist på kunskap som är orsaken till våra dåliga vanor. De flesta vet redan hur vi ska gå tillväga för att gå ner i vikt, istället är det våra beteenden som hindrar oss från att nå våra mål. De flesta vet också om att vi borde pensionsspara, jämföra ränta och amortera – trots det är det många som inte har någon koll på vilken ränta de faktiskt betalar till banken. Vi vet alla att vi “borde” spara pengar, men trots klarar inte var sjätte svensk en oförutsedd utgift på 8000 kronor enligt Hjärt- och Lungfonden. Hur kommer det sig att vi spenderar pengar trots att vi vet att vi borde spara? Det blev en fråga för Sparterapeuten Karin Nordlander att ta sig an, och enligt henne finns det fem vanliga anledningar till att vi fattar okloka beslut om pengar. Nedan listar vi de fem vanligaste orsakerna till ovanor när det gäller pengar, och hur du hanterar dem!

1. Stress

Den vanligaste anledningen till att vi spenderar onödigt mycket pengar är att vi inte orkar tänka. Vi vill ha quick fixes och shopping ger oss kortsiktiga kickar som får oss att må bra. Det kan också vara så att vi betalar extra mycket pengar för tjänster eller produkter för att vi inte hinner/orkar undersöka om det finns något bättre alternativ. Är det ofta vi tänker så det bli mycket pengar i slutändan.

Så hanterar du det:
Ta ett djupt andetag först! Är du stressad behöver du faktiskt börja med att ta tag i det, hur jobbig den ekonomiska situationen än är. Långvarig stress är mycket skadligt för vår hälsa. Det finns olika enkla övningar du kan göra för att få ner stressnivån, bland annat med hjälp av mental träning. Arbeta långsiktigt med att minska stressen och ta bort antalet “måsten” i din vardag. Lär dig skilja på dina faktiska behov och dina upplevda behov – behöver du exempelvis verkligen en ny TV? “Jag måste” är ett påstående som väldigt sällan sant.

2. Offertänkandet

Ofta tycker vi synd om oss själva av olika anledningar. Det är synd om oss för att vi inte har råd att åka på semester, det är synd om oss för att vi inte kan köpa ett fritidshus, det är synd om oss för att vi inte trivs på jobbet och det är synd om oss för att bilen är sönder. Då kompenserar vi ofta det genom att unna oss olika saker.

Så hanterar du det:
Här handlar det om att ändra ditt tankesätt. Alla behöver vi prioritera och alla går vi igenom både bra och dåliga stunder här i livet. Ändrar du ditt tankesätt och försöker se positivt på din tillvaro och dina motgångar ökar både välbefinnandet och behovet av att tröstshoppa minskar.

3. Social press

Vi människor är sociala varelser och jämför ofta med andra. Problemet är att vi ofta klumpar ihop vad alla andra köpt och gjort till en enda supermänniska, och då får vi uppfattningen av att alla andra har råd med allt – trots att det inte är så.

Så hanterar du det:
Börja med att inse att alla andra faktiskt inte har råd med allt, och att alla andra också behöver prioritera utifrån sina egna tillgångar. Dessutom har över hälften av alla svenskar någon gång haft någon form av konsumtionslån. De flesta har alltså inte råd med allt, utan många lånar för att kunna upprätthålla social status. Då lever vi istället med tråkiga avbetalningar under en lång tid framöver. Fundera över vad som gör just dig lycklig och prioritera upp det. Strunta i att köpa sådant som du faktiskt inte behöver och som inte gör dig lyckligare.

4. Strutsbeteendet

En annan vanlig anledning är att vi tar okloka beslut om pengar är att strutsarna i oss inte vill se situationen som den är. Vi flyr från att ta reda på hur ekonomin verkligen ser ut då vi ofta är rädda för att det ska vara mycket värre än vi vill veta.

Så hanterar du det:
Det är mycket vanligt att vi stoppar huvudet i sanden istället för att ta tag i situationen. Problemet försvinner dock inte, utan det kommer hela tiden att ligga och gnaga på vårt samvete. Därför mår vi bättre om vi faktiskt tar tag i situationen. Oavsett hur ekonomin faktiskt ser ut har vi allt att vinna på att ta reda på hur det faktiskt ligger till – är ekonomin bra kan vi sluta oroa oss, och är ekonomin dålig kan vi göra något åt det. Bestäm ett datum då du ska gå igenom hela din privatekonomi och se till att du har alla papper du behöver tills dess. Planera in en belöning när du faktiskt gått igenom din ekonomi.

5. Impulsivitet

Det är otroligt vanligt att vi handlar på impuls, och ofta är vi rädda för vad vi går miste om ifall vi inte slår till. När köpimplulsen slår till släpper vi ofta andra rationella tankar och tänker att “det löser sig”.

Så hanterar du det:
Det lättaste sättet att undvika impulser är att hålla dig borta från butikerna. Känner du att du lockas av att spendera dina pengar trots att du inte borde? Gå ut ur butiken! Känner du att du bara måste köpa något? Bestäm dig för att gå tillbaka nästa dag och köpa saken då istället. Då kommer du att fatta ett mer rationellt beslut. Känner du att du bara måste gå och shoppa något? Sätt ett maxtak i förväg för hur mycket du får spendera!

Har du några tips om hur vi enkelt kan fatta klokare beslut om pengar?

banner
Dela

Lämna ett svar