Sparterapeuten: 7 tips för att få koll på räkningarna

Karin Nordlander ser över sin privatekonomi inför nyår.

Hör du till dem som får en obehaglig klump i magen när räkningarna dimper ned i brevlådan? Allra bäst vore det väl om de bara kunde försvinna – och det är faktiskt inte ovanligt att människor gömmer undan räkningarna för att slippa se dem.

Men gömda räkningar blir ofta glömda räkningar, och påminnelser och inkassokrav är knappast roliga. Det finns bättre sätt! Här är mina sju bästa tips för att minska obehaget och få ordning på räkningarna:

1. Autogiro och e-faktura

Enklaste sättet att betala räkningarna är via autogiro eller e-faktura med autobetalning. Beloppet dras direkt från ditt konto och betalningsmottagaren får sina pengar i tid. Kontakta dem som ska ha pengarna och be dem skicka en blankett för medgivande av autogiro, eller gör anmälan på nätet via din Internetbank.

2. Samla alla räkningarna på en plats i hemmet

Fakturor och räkningar som du inte betalar via autogiro kommer antingen i pappersform eller via e-post. Samla pappersfakturorna på en plats i hemmet, och e-postfakturorna i en särskild mapp på datorn. På så vis slipper du leta runt efter alla räkningar när det är dags att betala dem.

3. Räkningsdag

Avsätt tid i almanackan för att betala räkningar, en eller två gånger per månad. De flesta fakturor har sista betalningsdag 30 dagar efter det att den skickats till dig, men vissa har bara 10 eller 14 dagar. Kolla på räkningen, där står vilket datum som gäller.

Betala alla räkningar på samma gång så blir det lättare att ha överblick över dina utgifter.

4. Tillräckligt på kontot

Planera din ekonomi så att du har tillräckligt på kontot för att betala räkningarna.

Om du inte har pengarna som behövs, kontakta betalningsmottagaren och förklara situationen. Ofta kan man komma överens om att få uppskov med betalningen eller göra en avbetalningsplan.

5. Överstrykningspenna

Alla fakturor ser olika ut och ibland kan det vara krångligt att hitta de uppgifter du behöver för att kunna betala räkningen. Om det är en räkning i pappersform kan du använda en överstrykningspenna för att markera:

  • Mottagare (oftast ett bankgiro- eller plusgironummer)
  • Summa som ska betalas
  • OCR-nummer eller fakturanummer
  • Sista datum för betalning

6. OCR-nummer

De flesta räkningar har ett OCR-nummer som du behöver ange för att mottagaren ska veta varifrån pengarna kommer.

Många gånger består OCR-numret av en lång räcka av siffror. Dela upp sifferraddan genom att sätta blyertsstreck efter var tredje siffra, så blir det lättare att få allt rätt när du fyller i betalningen.

7. Var betalar man?

  • Enklaste och billigaste sättet är betala via sin Internetbank. Kontakta din bank för att få tillgång till Internetbanken. Tjänsten är ofta avgiftsfri eller kostar en liten summa per år. När du betalar via Internetbank slipper du oftast extra avgifter. Ytterligare en fördel med Internetbanken är att du får en god överblick över din ekonomi.
  • Det går också att betala via privatgiro. Då fyller du i en talong med betalningsuppgifter och skickar med räkningarna i ett förtryckt kuvert. Du ansöker om privatgiro hos din bank. Avgiften för tjänsten brukar vara ett par hundralappar per år.
  • Det dyraste alternativet är att betala räkningarna över disk, antingen på bankkontoret eller i en butik som är ombud för Kassagirot. Då betalar du en avgift per räkning som varierar mellan 35 och 150 kronor. Dessutom brukar betalningsmottagaren ta ut fakturaavgift, något du slipper om du betalar via Internetbanken.

Allt gott!

Karin, Sparterapeut på Advisa

banner
Dela

Lämna ett svar