Sparterapeuten: 6 bästa tipsen för att klara höstdepressionen

Bildkälla: coniferconifer / Flickr
Bildkälla: coniferconifer / Flickr

Så räddar du ekonomin från höstdepression

Idag är det dags för ett inlägg som inte handlar så mycket om ekonomi och pengar, men som är lika viktigt för det. Just nu omges vi av novembermörker, och många känner sig trötta och nedstämda. Det är kanske inte så konstigt, hormonbalansen i kroppen påverkas mycket av ljus och mörker.

För många blir shopping ett sätt att trösta sig och ljusa upp i höstmörkret. Och det kan vara roligt för stunden – men någon mirakelkur mot höstdepression är det inte. Tvärtom kan det kännas ännu deppigare när saldot på kontot har minskat eller man kanske till och med har tagit lån för att bekosta tröstshoppingen.

Här är några tips för hur du kan lysa upp tillvaron utan att plånboken behöver ta smällen:

1) Promenera

Ta vara på de ljusa timmarna. Om du har en ledig stund på dagen, försök att komma ut och få lite dagsljus, oavsett väder. En promenad ger dig dessutom frisk luft och motion – alltihop bra för humöret och kroppens hormonbalanser.

2) Tänd ljus

Att tända stearinljus hemma skapar både en trevlig stämning och ger ljus. Extra mysigt blir det så här års, när det är alldeles svart utanför fönstren på kvällen.

3) Ta ett bad

Om du har badkar, unna dig själv ett bad med olja eller badskum. Avslappnande och uppfräschande på samma gång. Kombinera gärna med levande ljus för den där extra lyckokicken.

4) Prata med vänner

Ett bra sätt att hantera nedstämdhet är att prata med goda vänner. Att sätta ord på sådant som känns motigt kan lätta upp humöret och göra att allt känns lättare.

5) Sätt färg på vardagen

Brukar du klä dig i svart? Prova att byta till kläder med färg eller till ljusa kläder. Forskning visar att vi påverkas mycket av färger och klara färger piggar upp.

Du kan också sätta mer färg på rummen du vistas i. En duk på bordet, handdukar i klara färger i badrummet – små saker kan göra stor skillnad

6) Skriv en positiv lista

Skriv en lista över sådant som är positivt i ditt liv och saker som gör dig glad. Du kan stärka dig själv genom att fokusera på det positiva.

Glad november!
Karin

banner
Dela

Lämna ett svar