Sparterapeuten: 5 tips för att få vårkänsla med balans i plånboken

Så får du vårkänsla utan hål i plånboken.
Så får du vårkänsla utan hål i plånboken. Bildkälla: Flickr / taylor.a

Så bejakar du vårkänslorna utan att tömma plånboken – fem tips som hjälper dig att hålla balansen

Solen skiner, värmen är på väg, fåglarna kvittrar och det knoppas överallt. Uteserveringarna fylls av människor. Lite bleka och yrvakna kommer vi fram ur vår vinterdvala. Våren är äntligen här!

Men nu när snön har smält ser vi plötsligt allt som borde göras i trädgården. Altanräcket, det borde nog målas om. Eller kanske bygga en helt ny veranda? Visst vore det toppen att köpa båt förresten, komma ut på sjön i sommar? Eller boka resan till semestern? Och bilen, den har hängt med länge nu. Det skulle väl vara bra med en ny?

Plötsligt har vi en hel rad stora projekt vi vill förverkliga och visst är det fantastiskt med passion och idéer! Men: de flesta kostar pengar att förverkliga. Och i många fall handlar det om stora summor.

Behåll balansen

Det går att förverkliga önskningar och ändå ha balans i ekonomin. Här är några tips på hur du kan göra:

1. Prioritera

Har du många visioner du vill förverkliga? Fundera igenom vilken som är absolut viktigast för dig. Om ni bor tillsammans, diskutera i familjen och bestäm er gemensamt för vilken dröm ni vill satsa på.

2. Räkna

Räcker besparingarna till att bekosta det ni vill göra? Om ni gör slag i saken, hur stora besparingar har ni då kvar?

Eller har ni tänkt ta lån? Eftersom räntorna är låga just nu kan det vara lockande att låna, men räntorna ska fortfarande betalas och lånet ska amorteras. Därtill kommer uppläggningskostnader och avgifter. Det är aldrig gratis att låna!

Tar du ett stort lån behöver du dessutom räkna på hur mycket det kommer att kosta dig den dag räntorna stiger igen.

3. Kolla konsekvenserna

Om du satsar på den här drömmen, vad behöver du då välja bort? Om ni köper större lägenhet, är familjen nöjd med att kanske inte kunna åka utomlands på semester de närmaste åren? Känns det okej att skippa krogrundorna för att kunna renovera badrummet?

4. Förenkla

Vad handlar drömmen om, vilken upplevelse är det du längtar efter?
Fundera på om du kan skapa det utan att det kostar så mycket. Om du vill ut i skärgården måste du kanske inte köpa en båt, det är möjligt att ett båtluffarkort för några hundralappar kan ge dig samma chanser till naturupplevelser. Och den där verandan – kanhända är det tillräckligt att måla om altanräcket för att det ska kännas mysigt att sitta där i sommar.  Vi behöver inte alltid slå på stort och köpa det dyraste för att det ska bli bra.

5. Stå emot impulsen en stund

Vårkänslorna får oss ofta att bli impulsiva och djärva. Och det är livsbejakande och härligt! Men drömmar som är viktiga för oss försvinner inte bara för att vi låter bli att köpa första bästa sommarstuga som kommer i vår väg.
Våga istället invänta rätt ögonblick. Du kanske till och med avvakta ända till nästa vår? På så vis har du chansen att spara ihop till eget kapital och slippa låna.

För en sak kan du vara säker på. Om drömmen är äkta kommer den att hålla i sig.

Glad vår!

Karin

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar