Spara pengar för att få mer tid över

3283034724_6e0667227d_z

Pengar är ett intressant fenomen på så vis att de består av en bit värdelöst papper som alla valt tro på att de är värda någonting. Pengar är ju i sig egentligen inte värt något om de ligger i madrassen, det är ju vad man gör för sina pengar som avgör vad de är värda för just dig. En del värderar att kunna unna sig lyxbilar, en del värderar att ha tryggheten om något skulle hända och andra värderar att ha ett fint hus att bo i. Men om man inte bryr sig om att kunna köpa saker och inte tycker att man behöver inte behöver mer pengar? Varför ska man då bry sig om att försöka sänka sina lånekostnader?

”Tid är pengar” är ett välkänt ordspråk som jag tycker är värt att fundera lite kring även när det gäller den egna privatekonomin. Vidare brukar man ju säga att ”pengar är makt”. Därmed kan man ju faktiskt indirekt säga att ”tid är makt”. Vad vill jag nu säga med detta?

Vi lever i ett konsumtionssamhälle där pengar ofta styr hur vi lever. Grannar tävlar med varandra om att köpa snyggaste bilarna, renovera snyggaste köket och köpa största hemmabioanläggningen. Pengar ses ofta som en statussymbol. Det många inte tänker på är att om man lyckas spara pengar varje månad, eller om man får löneförhöjning, kan ju dessa pengar användas till att ”köpa sig själv” mer fritid genom att jobba mindre. Då kan man få mer tid över att spendera med sina barn efter skolan, lägga mer tid på sina fritidsintressen eller dra igång något projekt man alltid velat göra men aldrig hunnit. Oavsett vad du tycker är viktigt i livet kan du alltid göra något bättre för dina pengar än att betala onödigt hög ränta.

Det viktigaste är att du använder pengarna till det som just du vill, och inte till vad du tror att du borde. Det vill säga du ska ha makten över dina egna pengar, inte tvärtom.

banner
Dela

Lämna ett svar