Snabblånets historia och vägen till dess dåliga rykte

Pappersflygplan av pengar

Snabblån är ofta negativt betingat och kopplas av många ihop med skulder, höga räntor och dolda kostnader. Trots att Advisa ej jämför snabblån går vi här igenom hur snabblånet egentligen utvecklats sedan det först dök upp på den svenska marknaden och vad är det som gör att det än idag finns kvar trots det dåliga ryktet.

Snabblån är ett relativt nytt fenomen i Sverige och har funnits sedan på den svenska lånemarknaden sedan tidigt 2000-tal. Föregångaren till snabblån, sms-lån var den lånetyp som användes mest i början på 2000-talet av de som inte ville eller kunde få ett vanligt banklån.

Sms-lånet hade precis som snabblånen idag höga räntor och dyra kostnader och den stora lockelsen då var möjligheten till att låna pengar genom att skicka ett sms. Dessa lån gick oftast få inom 30 minuter tack vare att långivarna då hade bankkonton i nästan alla banker och på så sätt kunde erbjuda direkt utbetalning av lånet.

Spola fram till 2006 och vi befinner oss vid begynnelsen av de snabblån vi i stort har än idag. Ett snabblån är kortfattat en kredit som är både snabbare och lättare att få än ett vanligt banklån men till en kostnad av väldigt höga räntor och dyra avgifter. Denna kredittyp riktar ofta in sig mot yngre eller ekonomiskt utsatta personer och lockar allt som oftast med möjligheten att ta lån utan UC, direkt utbetalning och låga grundkrav.

Snabblånet var vid starten oreglerat

Tack vare den smarta telefonens intåg cirka 2009 fanns det inte längre en anledning att ansöka om lån via sms. Det gick nu komma åt webbläsaren direkt i telefonen och detta var en av de drivande anledningarna till att sms-lånen sakta dog ut i Sverige. När allt fler långivare gick över från sms-lån till snabblån hände desto mindre med de regler och krav som fanns för snabblånen. 

I takt med att snabblånets popularitet ökade bland konsumenterna och långivarna i princip släppt sms-lånen helt runt 2010 ökade också behovet av ett reglerat system. Innan regleringarna kom på plats var oschyssta lånevillkor, dolda kostnader och skyhöga räntor en vanlig syn.

Snabblånet regleras

2014 reglerades snabblån i Sverige genom Lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter. Lagen innebar bland annat att långivaren har effektiva åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Ytterligare skall långivaren uppfylla sundhetskrav. Kontroll av långivarnas verksamhet sköts genom Konsumentverket och Finansinspektionen. Finansinspektionen står då för att bevilja tillstånd till långivarna och kan vid behov även återkalla tillståndet.

Sedan lagen infördes 2014 måste alla företag än idag som bedriver denna typ av låneverksamhet ansöka om tillstånd för detta hos Finansinspektionen.

Räntetak införs

Så sent som i september 2018 såg vi regeringen införa ytterligare regleringar för snabblånen. Bland annat infördes ett räntetak på den nominella räntan och hårdare krav på långivarnas marknadsföring och presentation av fullständiga lånevillkor ställdes. Även en ny klassificering infördes vid namn högkostnadskredit.

I de fall då den effektiva räntan överstiger gällande referensränta med mer än 30 procentenheter skall låntagaren informeras om att lånet är en högkostnadskredit. I och med den nya lagändringen sjönk den genomsnittliga räntan för snabblån men för att väga upp detta höjde långivarna istället sina uppläggningsavgifter. Även den administrativa månadskostnaden dubblerades.

Effektiva räntan ses som det stora problemet

Kritiken mot snabblån grundar sig nästan alltid i den höga effektiva räntan denna kredittyp dras med. Det är vanligt än idag trots de lagar och regler som implementerats under årens gång att hitta effektiva räntor för denna kredittyp på över tusen procent. I och med det faktum att snabblånen även marknadsför sig som en snabb lösning på ekonomiska problem och riktar sig mot unga och ekonomiskt utsatta hamnar allt fler i skuldfällan. Den höga effektiva räntan ihop med dyra förseningsavgifter och än idag luddiga lånevillkor gör att snabblån fortfarande har en lång väg att gå för att undkomma sitt dåliga rykte. Snabblån har inte och är inte ett förmånligt sätt att låna pengar på än idag och det är svårt att spekulera i om det någonsin kommer vara det.

banner
Dela

Lämna ett svar