Skärpta amorteringskrav för bolån även vid bankbyte

Det rekordlåga ränteläget gör många bostadsägare nyfikna på att se över sina bolånevillkor. Samtidigt skärper bankerna kraven för amortering – även för den som bara byter bank.

Amorteringkravet för nya bolån infördes 1 juni 2016. Enligt färska rapporter har nu ett flertal storbanker valt att införa amorteringskrav också för den som tar med sig ett bolån från sin gamla bank som tagits före 1 juni 2016.

En konsekvens av att bankerna skärper kraven kan bli att de ”låser” sina befintliga kunder, som därmed tvingas gå med på en mindre fördelaktig ränta på sina lån. Väljer kunderna att byta bank väntar amortering och därmed en högre månadskostnad för lånet. Värt att ha i åtanke är dock att du på lång sikt tjänar på att amortera på ditt bolån. Allt eftersom ditt bolån minskar så sjunker även räntekostnaden. Desto snabbare du blir skuldfri, desto kortare tid behöver du även betala ränta, vilket sänker totalkostnaden för ditt bolån.

Är du ny på bolånemarknaden och vill jämföra bankernas räntevillkor? Se då till att även hålla ett extra öga på amorteringskraven. De mindre aktörerna har ofta generösare amorteringsvillkor, men en högre ränta, och vice versa. Men kom ihåg att amortering trots allt är en långsiktig investering för dig som låntagare.

 

 

banner
Dela

Lämna ett svar