Shopping och skam

Tjej sitter med ångest och mobilen framför sig

Pengar är ett känsligt ämne. För tre år sedan gjorde Advisa en undersökning som visade att varannan svensk skäms över sin ekonomi och var tredje mår dåligt över den. Det är många människor, det. Och jag tror inte det har blivit ett dugg bättre sedan undersökningen gjordes, snarare tvärt om. Att prata pengar är något av det mest tabubelagda som finns. Och det blir så klart ännu jobbigare om man har skulder eller känner att man inte kan hantera sin ekonomi.

I mitt arbete som terapeut träffar jag många som skäms. Som inte har pratat om sin ekonomiska ångest med någon tidigare. Många som mår superdåligt över sitt shoppingbeteende men inte vet hur de ska komma ur det.

Och jag förstår. Det känns skämmigt att ha dragit på sig en massa sms-lån när man vet att det är en kortsiktig lösning och man inte borde. Alla vet att man inte borde handla kläder för tusentals kronor på nätet och sedan inte ha pengar till ungarnas förskoleavgifter.

Men så här är det. Vi människor drivs både av förnuft och av känslor. Förnuftsmässigt vet de flesta precis hur de borde hantera sin ekonomi. Det är inte kunskaper eller vett som fattas. Men: det som styr vårt shoppingbeteende är inte alltid förnuftet – oftast är det känslorna. Och känslor är inte särskilt rationella. Så, om du har bränt alla pengar på skor som sedan ligger oanvända i garderoben, beror det inte på att du är dum eller saknar karaktär. Det beror helt enkelt på att du har blivit styrd av dina känslor. Och det kan du förändra.

Känslor kan vara otroligt starka, Men du är inte tvingad att låta dem styra dig. Du kan lära dig att hantera dem i stället. Du äger dina känslor, du är inte deras slav. Här är några tips för hur du kan få ordning på både känslorna och shoppingen:

Uppriktighet

Om du känner att du skulle må bra av att ändra ditt shoppingbeteende, är första steget att vara ärlig mot dig själv och fundera på vad det är du gör och vad som ligger bakom ditt handlande.

Vad är det du shoppar? När slår begäret till? Shoppar du för att trösta dig själv, eller för att döva ångest? Många gånger är det obehagliga känslor som ligger och lurar inom oss, som gör att vi tar till shopping som ett slags självmedicinering. Det kan vara stress eller självförakt, ensamhetskänslor eller rädsla. Eller helt enkelt att man är uttråkad.

Vilket det än är som stämmer för dig, så kom ihåg att det är inte shoppingen som kommer att lösa problemet. Att köpa något fint känns bra för stunden, absolut – men förr eller senare kommer den ovälkomna känslan upp till ytan igen och det enda som har förändrats är saldot på kontot.

Både problem och obehagliga känslor går att komma tillrätta med. När du har fått fatt i vad shoppingen egentligen handlar om för dig, kan du börja fundera på vad du kan göra för att må bättre på riktigt.

Röj hemligheten

Att berätta om sitt shoppande och sina problem kan kännas som en absolut omöjlighet. ”Aldrig i livet!” För det känns som sagt ofta skamligt att erkänna att man har trasslat till det för sig. Och man vill inte göra sina nära och kära arga eller besvikna. Rädslan att bli dömd kan vara stark.

Men problem blir alltid lättare att hantera när man får prata om dem. Det finns ett talesätt: ”troll spricker i solen”. Sånt som känns monsterstort och oöverstigligt blir ofta mindre förskräckligt när man väl har berättat om det.

Och det är när du tar ansvar för din situation och står för de val du har gjort, som förändringen till det bättre kan ta fart ordentligt. Så prata med någon som du har förtroende för. Tala om att du har det svårt och gärna tar emot stöd i att ändra på det som du mår dåligt av. Visst, det kan hända att den du berättar för blir arg eller ledsen. Men att berätta om det kommer ändå att stärka dig, och det är det viktigaste.

Enkla metoder som funkar

Om du vill ändra ett beteende behöver du konkreta verktyg som hjälper dig lyckas. Det räcker sällan med att bara försöka skärpa sig.

Beroende på vad som är din svårighet finns det olika saker du kan göra. Här är några exempel:

  • Om du shoppar mycket mer än du hade tänkt dig varenda gång du går in i en affär – ta ut kontanter i förväg, precis bara så mycket som du behöver för att köpa det du hade planerat.
  • Om du handlar för mycket på nätet – spärra de sidor du shoppar loss på.
  • Får du ångest av att lämna tillbaka saker du köpt? Gör en andningsövning innan du går tillbaka till butiken. Slappna av i rygg och axlar och andas lugna andetag, ner i magen under några minuter. Och kanske kan du ta med dig en kompis när du ska gå tillbaka till affären?

Att ha problem med ekonomin eller sitt shoppingbeteende är mycket vanligare än du kanske tror. Och det finns hjälp att få. Bland annat driver Advisa sitt fantastiska projekt där du som mår dåligt över din ekonomi har möjlighet att få två terapisessioner helt gratis. Ansök här!

Om du känner skam över ditt beteende är det dags att göra något åt situationen. Du är värd att må bra.

Jag önskar dig en alldeles underbar augusti.

Varma hälsningar,
Karin

 

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar