Så vaccinerar du dig mot grannhetsen!

sparterapeuten tipsar om grannar
Sparterapeuten tipsar om hur du hanterar köphetsen bland dina grannar.

Det finns en anledning till att det är roligt att läsa om Kalle Anka som konstant tävlar med sin granne Olsson – man känner igen sig. Att bråka så extremt med sina grannar som de gör är visserligen rätt ovanligt, men många känner nog i tysthet igen sig i att man jämför sig själv med grannens tomt, bil och hemmabioanläggning. Oftast jämför man sig inte bara med en granne, utan med alla sina grannar. Lisa ska åka till Thailand med sin familj i vinter, Bosse har skickat sina barn på språkresa i sommar, Pelle har köpt en ny bil och familjen Karlsson har köpt en sommarstuga. Allt verkar så perfekt hos dina grannar och du själv har minsann inte köpt något av allt det där. Du renoverade visserligen köket i våras men det har ju “alla andra” gjort också. Känner du igen dig? Det är det nog många som gör och därför listar vi Sparterapeuten Karin Nordlanders fyra steg för att vaccinera sig mot grannhetsen:

1. Var medveten om att “alla andra” inte har allt
När vi jämför oss med andra tenderar vi att klumpa ihop alla andra till en enda supermänniska. Om någon köpt en gräsklippare, en annan renoverat badrummet, en tredje ska åka på husvagnssemester och en fjärde har en hel garderob full av Gucci-kläder tenderar vi att klumpa ihop allt detta och därmed tro att alla andra har allt. Det gör att vi, även om vi köper en ny TV, känner att vi fortfarande ligger på minus jämfört med alla andra. Då skapas en otillräcklighetskänsla då vi känner att vi har råd med mycket mindre än våra grannar. Inser vi att alla tvingas göra val utifrån våra egna resurser blir det enklare att motstå grannhetsen och leva mer harmoniskt.

2. Vänd blicken inåt
Oavsett vad dina grannar köper, ta en stund och fundera på vad som är viktigt för just dig. Är det verkligen viktigt att ha ett nytt kök bara för att familjen Svanström renoverat sitt eller är det kanske viktigare för dig att komma iväg på semester? Bara för att Calle köpt en motorgräsklippare, är det viktigt för dig att också ha en? Kanske tycker du till och med om att gå runt med handgräsklipparen då du tycker att du får bra motion av det?

3. Över hälften av alla svenskar har någon gång tagit konsumtionslån
Det visar en undersökning som Advisa genomförde i april 2014. Inser vi att en mycket stor andel har sina semesterresor, sina bilar, sitt kök och sina apparater finasierade med avbetalningar blir det enklare att sluta jämföra sig med sina grannar. Alla har faktiskt inte råd, många tar lån istället. Och vill du verkligen ta lån bara för att dina grannar gör det?

4. Det är gratis att sluta tycka synd om sig själv
Det kan låta hårt, men det är faktiskt inte synd om dig för att du inte har råd med allt som du skulle vilja ha. Det är viktigt att skilja på faktiska behov och upplevda behov. Faktiska behov är saker som mat, husrum och kläder. Upplevda behov är sådant företag arbetar för att få dig att tro att du behöver, men som du faktiskt överlever galant utan. Det många gör är att tycka synd om sig själva för att de inte har råd, men det många inte tänker på är att vi faktiskt mår sämre av att tycka synd om oss själva. Ändrar vi istället vårt tankesätt och tänker “jag behöver faktiskt inte det där och jag mår jättebra utan det” mår vi direkt mycket bättre. Det är gratis att sluta tycka synd om sig själv och det är det mest effektiva sättet att må bättre.

Tack Karin för bra tips!

banner
Dela

Lämna ett svar