Så skapar du ”familjoner” som småbarnsförälder

Många oroar sig över kostnaderna som kommer med att bilda familj. Joel Bladh såg istället föräldraledigheten som ett perfekt tillfälle att börja bygga upp en stadig ekonomi. Jakten på ”familjonerna” har han dokumenterat i boken ”Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi”.

Att skapa en förmögenhet behöver inte handla om att få ut en unik produkt på marknaden, jobba dygnet runt eller att vara ett ekonomiskt geni. Ibland räcker det med målmedvetenhet och nya prioriteringar. Det är 38-årige civilingenjören Joel Bladh ett levande bevis på. Under sin första föräldraledighet 2012 fick han ett ekonomiskt uppvaknande och började fundera över hur han tillsammans med sin fru kunde börja lägga undan pengar för framtiden.

Bild från byggenformogenhet.se

– När vi väl bestämt oss och haft ett familjesamtal om framtiden så började vi spara pengar till ett särskilt långsiktigt familjekonto. Först satte vi av mindre belopp till följd av föräldraledighet men då mitt “ekonomiska uppvaknande” ledde till många enkla besparingsåtgärder hemma kunde sparbeloppen öka. Jag utmanade mig själv som föräldraledig att leva väldigt sparsamt. När vi båda började jobba igen så fortsatte vi på den inslagna vägen och då blev skillnaden väldig påtaglig! Att exempelvis äta matlåda istället för lunch ute och cykla istället för att åka kollektivt innebär en sparpotential på över 50 000 kr för oss två per år, förklarar Joel.

Att spara har aldrig varit lättare

Förutsättningarna för att skapa en stabil familjeekonomi eller till och med ekonomiskt oberoende har aldrig varit bättre än nu. Internet är en guldgruva av tips och tjänster som inte kostar en krona att ta del av. Att sänka sina lånekostnader genom att kritiskt granska bankernas villkor är ett bra första steg till ett långsiktigt sparande. Joel utvecklar:

Idag finns möjligheten att konkurrensutsätta på ett enkelt och smidigt sätt via nätet som inte fanns för bara några år sedan. Se till att granska alla erbjudanden kritiskt (läs det finstilta!) och inse att det är en affärsuppgörelse. Ingen bank lånar ut pengar till dig för att vara snäll! Se till att bankerna får slåss om dig som kund då de tjänar pengar på dig och var inte lojal mot din gamla bank. Oberoende jämförelsetjänster är en bra start. Du kan även själv våga lyfta luren och be om att få förhandla vidare.

Finns viljan finns medlen
Boken började ta form under Joels andra föräldraledighet och intresset från förlagen var stort. ”Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi” släpptes slutligen på
Roos & Tegnér. Även om målgruppen främst är andra småbarnsföräldrar, innehåller boken mängder av generella spartips som alla kan ha nytta av. Lever du i en relation där båda har en inkomst – som Joel och hans fru – blir resan så klart lättare, men även den med ansträngd ekonomi kan med olika medel förändra sin situation om viljan verkligen finns där.

– Det kan låta nonchalant men bestäm dig verkligen för att du vill ha en bättre ekonomi. Det kommer bli tufft men det kostar troligen mer att hitta ursäkter och inte göra något åt saken. Försök hitta roten till det onda, varför det ser ut som det gör. Om du har mycket dyra krediter/privatlån så börja med att försöka få bort de dyraste där du betalar högst ränta. Överväg att sälja tillgångar och se över dina ekonomiska vanor – vart tar dina pengar vägen? Lägg upp en långsiktig plan och ställ in dig på att det är en ”slow-fix”. Om du tjänar förhållandevis lite, fundera på om du kan öka inkomsterna på något vis, exempelvis genom extra arbete eller genom att hyra ut ditt boende när du inte är hemma. Utgå ifrån dig själv och din egen resa, jämför inte med någon annan. Och glöm inte att fira när ditt hårda arbete leder till ekonomiska förbättringar, avslutar Joel.

Vill du veta mer om Joel, beställa hans bok eller ta del av matnyttiga tips för att skapa dina egna ”familjoner”? Besök byggenformogenhet.se.

Av Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar