Valresultat 2014: Så vill Stefan Löfven påverka din boendekostnad

Stefan Löfvén socialdemokraterna val 2014 ny statsminister

Igår räknades valrösterna ihop och valresultatet visade att Stefan Löfvens socialdemokrater och de rödgröna kommer bilda en ny regering. I förra veckan skrev jag ett inlägg om hur de olika partierna ser på boendekostnaden i sina partiprogram. Idag reder vi ut hur den nya rödgröna regeringen med Stefan Löfvén i spetsen kommer att påverka boendekostnaden och när dessa förändringar kommer att ske.

EU-kommissionen uttryckte nyligen sin oro kring de svenska hushållens skuldsättning som för närvarande är rekordhög. På grund av hushållens skuldsättning har Socialdemokraterna gått ut med att de vill införa amorteringskrav för bostadslån som en åtgärd att minska hushållens skulder.

Även om de rödgröna bildar en ny regering kommer de ha det svårt att driva igenom sina valfrågor för kommande period. Det beror helt enkelt på att de rödgröna saknar röstmajoritet i riksdagen och behöver därmed få stöd från antingen Sverigedemokraterna eller något av Allianspartierna för att en fråga ska röstas igenom.

Dessutom har Alliansen gått ut med beskedet om att de kommer presentera ett eget budgetförslag i december. Med det sagt är de rödgrönas vallöften till väljarna fortfarande osäkra och är beroende av att de kan komma överens med övriga partier.

Under kommande månader finns det några saker som kommer vara kritiska för hur din boendekostnad och privatekonomi kommer att förändras under de kommande fyra åren.

Viktiga händelser som påverkar din privatekonomi:

29:e September: Upprop i riksdagen där Stefan Löfvén kommer utse Sveriges nya ministrar, därav Sveriges nya finansminister.

November: Möte för Finansiella stabilitetsrådet med representanter från regeringen, Finansinspektionen, Riksgälden och Riksbanken. Stabilitetsrådet samlas några gånger per år för att diskutera viktiga ekonomiska frågor och vid nästkommande möte kommer bland annat införandet av amorteringskrav att diskuteras..

December: De nya budgetförslagen presenteras. Båda blocken kommer presentera varsitt budgetförslag. Varken Alliansen eller de rödgröna har röstmajoritet och eftersom Sverigedemokraterna med 13% av rösterna inte ingår i något av blocken kommer deras röster har en betydande roll i vilket budgetförslag som kommer att följas.

De rödgrönas förändringar som kan påverka din boendekostnad:

Amorteringskrav: Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill införa krav på att man måste amortera på sina bostadslån för att minska hushållens skuldsättning. Andra partier avvaktar med att ta ställning till amorteringskravet tills efter Finansiella stabilitetsrådet har haft sitt möte i november för att se om det finns andra åtgärder som lämpar sig bättre.

Ränteavdraget: I dagsläget är räntekostnader avdragsgilla för att minska skuldsatta personers kapitalförluster. Vänsterpartiet som tillhör det rödgröna blocket är ensamma om att vilja avskaffa ränteavdraget som ett sätt att minska skatteutgifterna.

Fastighetsskatt: Fastighetsskatten är en tilläggsskatt som påverkar fastighetsägare. De borgerliga bytte ut den statliga fastighetsskatten till en kommunalfastighetsskatt som uppgår till 0,75% (max 6000 kr/år) av taxeringsvärdet för småhusägare och 0,4% för flerbostadshus(max 1200 kr/år). Vänsterpartiet vill återinföra fastighetsskatten och då främst för fastighetsägare som äger fastigheter med ett taxeringsvärde på över tre miljoner kronor.

I föregående inlägg ”Tre valfrågor som påverkar din boendekostnad” kan du läsa mer om vad de olika partierna vill driva för politik i frågor relaterade till amorteringskrav, ränteavdrag och fastighetsskatt. Nedan kan ni se hur mycket inflytande de olika partierna får att driva sin politik i riksdagen.

Valresultat 2014 – så här många ledamöter fick varje parti i riksdagen:

 

Så många ledmöter i riksdagen val 2014

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns flera förändringar som kan påverka boendekostnaden de kommande fyra åren och att det är svårt att svara på om och när dessa förändringar kommer att ske. Om du känner dig orolig för höjda boendekostnader kan det vara läge att redan nu börja amortera på dina lån alternativt lägga undan en buffert varje månad så du har utrymme att betala högre skatter, amortera på lånen eller gardera dig för ränteökningar på bolånemarknaden.

banner
Dela

Lämna ett svar