Så kommer bedragarna åt ditt bank-id

ett bankkort som sitter fast på en fiskekrok

Bankerna arbetar ständigt med att förbättra säkerheten för dig som kund. Problemet är bara att bedragarna anpassar sig till den nya tekniken. Nu går polisen ut med varningar om en ny metod som tyvärr visat sig effektiv.

Många sköter idag sin ekonomi med hjälp av bank-id och här har bedragarna hittat ett nytt sätt att komma åt dina pengar. Efter att ha tagit reda på offrets personuppgifter ringer de upp från ett riggat telefonnummer som ser ut att komma från banken. De försöker sedan med olika knep komma över koden till offrets bank-id. Lyckas de dröjer det inte länge förrän bankkontot är länsat. Eftersom banken mycket riktigt brukar höra av sig om de upptäcker försök till intrång eller liknande på kundernas konton, är det lätt att låta sig luras. Då många drabbats går nu polisen ut med varningar i en stor mediakampanj.

”Vi kör det tokbrett den här gången. Det handlar om att vi har tid och möjlighet och att det rör sig om ett allvarligt hot och därför lägger vi allt krut på det här under ett par dagar”, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter till Aftonbladet.

Ersättning från banken ingen självklarhet
Chanserna att få ersättning av banken minskar betydligt om du själv bidragit till att någon kommit åt ditt konto via bank-id, eller om du varit oaktsam. Reglerna är allra hårdast hos Nordea, som inte betalar tillbaka några pengar alls, medan andra svenska storbanker gör bedömningar från fall till fall när det gäller alla slags bedrägerier. Det gäller helt enkelt att vara på sin vakt när något inte verkar stämma.

3 effektiva sätt att bli av med objudna gäster:

  •  När banken ringer, be att få ringa tillbaka via växeln istället.
  • Lämna aldrig ut dina personuppgifter eller ditt bank-id över telefon utan att vara säker på vem du talar med.
  • Säg aldrig koden högt, utan skriv endast in den själv i din app eller på din dator. Det finns ingen anledning för banken att få reda på din personliga kod.

Se polisens varning på Youtube här.

 

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar