Så hittar du nerven som botar din lättja

hjärna och nerver
Foto: Wellcome Images

De flesta av oss är nog medvetna om att vi borde jämföra räntor, priser på el och sparkontoräntor. Trots detta saknar de flesta motivationen att ta tag i det. Och eftersom det är något som inte drabbar någon annan än en själv är det lätt att tänka att ”jag gör det senare”, och ett år senare har det fortfarande inte blivit gjort. Lätt att känna igen sig, eller hur?

Om du istället skulle vända på steken och tänka att det till exempel är dina barns pengar du slösar, skulle du då känna dig mer motiverad att ta tag i din privatekonomi? Claes Hemberg lyfter i sin blogg frågan gällande varför barnen ska betala för din dåliga sparkontoränta och det, lite lagom skuldbeläggande resonemanget, tycker jag är ett ganska effektivt argument för att faktiskt ta tag i sin ekonomi.

Med det sagt var det dags att rannsaka mig själv. Allt för länge har jag haft kvar mitt gamla telefonabonnemang av den fåfänga anledningen att jag inte vill råka ”miss out on the party” om någon skulle höra av sig på mitt gamla nummer. Av lättja har jag fortsatt låta autogirot rulla på i hela två år. Det betyder att det varje månad dragits ca 70 kronor, vilket i och för sig inte är jättemycket pengar, men summerar jag ihop det blir det nästan 1700 kr som jag gett bort helt i onödan till teleoperatören. Personligen kan jag leva med det (även om jag så klart hellre lagt pengarna på något annat trevligt), men när jag istället inser att det är totalt sett ganska mycket pengar som jag faktiskt hade kunnat ge till välgörenhet istället blir jag betydligt argare på mig själv.

Mitt råd är alltså att försöka hitta den nerv som gör att du själv triggas till att ta tag i din ekonomi – vare sig det är ett bra sparande till dina barn, drömmen om en egen båt eller möjligheten att hjälpa andra. Trots allt tog det mig bara några simpla minuter att säga upp abonnemanget. Det firade jag med att, tack vare ytterligare några simpla knapptryckningar, skänka pengar till det som ligger mig närmast om hjärtat.

Vad motiverar just dig? Kommentera gärna i fältet nedan!

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar