Så här kan din privatekonomi ha påverkats av coronaviruset

Orolig man sitter med räkningar framför julbelysning.

Corona-viruset har slagit hårt mot stora delar av samhället. Inte minst möts företag av en allt mer osäker framtid. Därför har vi under de senaste månaderna fått se hur företag tar till olika åtgärder, så som kortidspermiteringar och uppsägning, för att minska kostnader och hålla verksamheten vid liv. Vilket i sin tur kommit att påverka privatpersoners ekonomi.

Under våren var det många anställda som permitterades. Det är ett sätt för företag i svårare tider att behålla personal samtidigt som de skär ner på lönekostnaderna. Av det här skälet presenterade regeringen under våren ett krispaket för korttids permitterade. Det innebär att staten går in och tar delar av kostnaden för företagen vilket betyder att du som fått gå ner till 40% av din ordinarie arbetstid ändå kan få ut 90% av din ordinarie lön. 

Det finns även företag som under rådande kris tvingats gå så långt som att säga upp delar av sina personal. Här gäller, för dig som är medlem i en a-kassa, sedan minst 1 år tillbaka att upp till 80% av din lön kan betalas tillbaka, max 20 000 i månaden. För dig som har en privat inkomstförsäkring kan beloppet som betalas ut blir något högre. 

Coronaviruset har även medfört en större försiktighet på skolor och förskolor runt om i Sverige. Barn med minsta förkylningssymtom har beordrats att stanna hemma från förskolan eller skolan några dagar för att inte riskera att smitta någon. Det har lett till betydligt fler vab-dagar för en del. För att minska smittspridningen i samhället har man beslutat om att slopa sjukintyget när du ansöker om tillfällig föräldrarpenning. Ersättningen består av knappt 80% av din lön med maxbeloppet 1059 kr/dag. 

Är det så att du skulle bli sjuk står arbetsgivaren för din sjukersättning de 14 första dagarna. Därefter är det försäkringskassan som betalar ut sjukersättning. Då ligger maxbeloppet på 24 120 kr/månad oavsett inkomst. 

Om du kan arbeta men pga av risken att smitta andra inte får arbeta så betalas smittbärarpenning ut. För att få rätt till smittbärarpenning krävs ett intyg från en läkare. Ersättningen uppgår till ca 80% av din normala lön. 

Om du känner att coronan har slagit hårt mot din privatekonomi finns det några enkla sparknep som definitivt kan dra ner dina månadskostnaderna.

5 spartips från Advisa

  1. Gör matlåda

Har du någonsin hört uttrycket ”hemlagat är godast”? Varför inte ta med godsakerna till jobbet också istället för att slösa pengar på att äta ute! En restauranglunch om dagen motsvarar minst 2000 kr per månad i utgifter.

  1. Snåla med det tråkiga

Diskmedel och toalettpapper är inte direkt roliga utgifter, så tänk på att bara använda så mycket du behöver. Det kan bespara dig många kronor i långa loppet och dessutom slår du ett slag för miljön.

  1. Sälj dina gamla saker

Det som verkar värdelöst för dig, kan mycket väl vara värdefullt för någon annan! Alla har gamla prylar hemma som bara ligger och skräpar, så registrera ett konto på en säljsajt och vips blir det klirr i kassan.

  1. Fimpa

Dra ditt sista bloss så drar du även in på onödiga utgifter i många år framöver. Å andra sidan förlänger du också livet, så du behöver spara ännu mer!

  1. Låt inte magen bestämma

När vi är riktigt hungriga äter vi med ögonen och köper gärna ett supermål med extra allt. Impulsköp är sparandets ärkenemesis, så ät först (hemma) och handla sen.

  1. Betala faktura i tid

Att sopa räkningarna under mattan ger dig mer på kontot. Men bara för dagen. Dröjsmålsränta, inkasso och kronofogden är saker din ekonomi kan leva utan.
För fler spartips, se https://advisa.se/lana-pengar/spara-pengar-snabbt-50-basta-tipsen/

banner
Dela

Lämna ett svar