Så här hanterar du barnens alla ”måste ha” inför höststarten

sparterapeuten

Nu börjar det!

Skolstart, hösttermin, ny säsong. Folk är tillbaka från semestern, arbetskamraternas stolar står inte längre tomma, klassrummen blir högljudda igen. Vardagen gör sitt återtåg.

Kul? Ja jag tycker faktiskt det. Det är som att vi gemensamt vevar igång hela maskineriet igen efter sommaren. Det är en tid för uppstart, nya idéer, ibland ny riktning. Det är nästan så att vi borde lägga in en extra Nyårsafton omkring den 20 augusti – det är ju nu allting börjar.

Men nystart innebär ofta nya utgifter också. Min väninnas dotter börjar gymnasiet nu – och det är ingen hejd på allt hon behöver inför det. Plötsligt är det ingenting som duger i garderoben längre. Plötsligt bara måste hon ha en vespa, helst en silver eller rosa (jag skulle inte ha något emot en sån själv J) och naturligtvis körkort till den. Och till det tillkommer alla de andra ännu-mera-måstena, mobilen som gick sönder i somras och behöver bytas ut, skolböcker och terminsavgifter till tennisen, träningskläder och höstjacka och nya skor. Min väninna och hennes hushållsekonomi går på knäna innan terminen ens har börjat.

Det funkar inte, så klart. Min väninna är ensamstående med två barn att ta hand om. Trots att hon har en vettig lön räcker den inte på långa vägar till allt som hennes barn tycker sig behöva.  Och då har hon inte ens börjat ta med sina egna behov i beräkningen.

Men att stå emot ungarnas tjat och de där bedjande barnaögonen – det kräver ofta en nästan övermänsklig självdisciplin för att lyckas.

Så hur gör man då? Här är några spara pengar tips som kan vara till hjälp.

  1. Prata. Låt alla familjemedlemmar komma till tals, även barnen. Att få berätta vad man tycker man behöver betyder inte att man kommer att få det – men både stora och små människor mår bra av att bli lyssnade på.
  2. Prioritera. Vad är riktiga måsten – och vad är sådant som visserligen vore väldigt kul, men egentligen inte är absolut nödvändigt? Gör gärna barnen delaktiga även i prioriteringsdiskussionen. Det blir lättare för dem att ha förståelse för att de inte kan få allt, om de har ett hum om hur er ekonomi ser ut.
  3. Räkna ihop. Hur mycket kostar allt sammanlagt? Finns det pengar så det räcker? Om ja: är det verkligen värt det? Om nej: hur kan ni lösa det då? Går det att köpa begagnat? Kan man låna eller överta från någon vän eller familjemedlem? Kan ni strunta i vissa saker? Är något så viktigt att det är värt att spara till?

Väninnans dotter är helt inställd på att hon ska ha den där vespan. Den får definitivt inte plats i familjens budget, inte körkortet till den heller. Men dottern har själv kommit på lösningen. Hon har nyss varit ner till kvarterets mataffär och satt upp lappar om att hon kan sitta barnvakt. Samma meddelande har gått ut på Facebook. Och när hon väl har skaffat vespan tänker hon hyra ut den ibland. Två timmar för hundra kronor.

Jag är absolut en av hennes blivande kunder.

Trevlig höststart!

banner
Dela

Lämna ett svar