Så hanterar du efter semestern-pengaångesten

 

Sparterapeuten_Instagram_Preframe_clean.jpg

 

Efter ett långt år av regn och kyla har äntligen den efterlängtade sommaren och semestern kommit. Det är glada tider som kantas av resor, umgänge och extra många trevligheter. Man känner sig avslappnad och man unnar sig gärna den där lilla extra lyxen. Pengar är det sista man vill tänka på. Då är det lätt att pengarna rinner iväg och prislappen för semestern kan snabbt bli mycket dyrare än man planerat. När vardagen väl sätter igång är det lätt att få ångest över alla pengar man spenderat, framför allt om man gjort av med mycket mer pengar än man tänkt sig. Har semestern dessutom blivit en besvikelse kan ångesten lätt bli ännu värre.

Vi har därför intervjuat Advisas Sparterapeut Karin Nordlander för att få tips om hur man kan minska pengaångesten efter semestern.

Under semestern är det lätt hänt att man spenderar mer än man tänkt sig och nu börjar många känna av ”efter semester-baksmällan”. Hur ska man hantera pengaångesten som uppstår?

– Problemet är att väldigt många tänker att de redan förstört hela sin ekonomi och att “nu är det kört och därför kan jag lika gärna strunta i allt”. Kört är det ju sällan, och väljer man att strunta i det blir ångesten bara värre. Det viktiga är att inte se det som ett jättestort pengahål som inte går att reparera, utan att dela upp det i små hål som man kan fylla successivt. Fokusera på det du har möjlighet att göra just nu och vad du kan spara in på just den här månaden. Ta små steg och spara lite här och var där du har möjlighet. Med tiden blir småbesparingarna en hel del pengar som slutligen kommer att fylla igen hålet.

Tyvärr blir inte alltid semestern som man tänkt sig och ibland kan det bli så att man spenderat mycket pengar på en semester som inte blev så lyckad. Hur ska man hantera den ångesten?

– Ofta har man en perfekt bild av hur semestern kommer att vara. Alla ska vara glada och skratta vid poolen, själv ska man få sitta i lugn och ro med en drink och alla ska ha trevligt tillsammans. Men semestern måste inte vara perfekt, det är bra ändå. Man får försöka ta vara på det positiva. Man har trots allt fått spendera tid tillsammans, kanske blev barnen bättre vänner och kanske var maten fantastisk. Fokusera på det som var positivt och se till att minnas det. Förutom det kan det också vara bra att fundera igenom och prata med varandra om vad det var som gick snett och vad man ska göra för att nästa semester ska bli bättre. Känner ni att ni lagt alldeles för mycket pengar på semestern kanske ni inte ska spendera lika mycket nästa gång för att släppa pressen om att resan måste bli lyckad. Och om något går snett på semestern, vad kan ni då göra för att göra det bästa av situationen nästa gång för att inte förstöra hela semestern?

Efter semestern är det bra läge att se över sin ekonomi, men många drar sig gärna för att göra det. Hur ska man göra för att hitta motivationen?

– Ofta tar det lite tid innan man är tillbaka i vardagen och i det välkända “ekorrhjulet”. Nu är det tid för reflektion, och tankar såsom om man trivs med hur man har det och om man skulle vilja ändra på något brukar dyka upp. Då kan det vara svårt att kasta sig över sina bankpapper. Det man istället kan göra är att “göra upp med sig själv” och bestämma en dag då man ska sätta sig och gå igenom sin ekonomi. Då är man inställd på det, och innan den dagen kommer ser man till att samla alla papper och uppgifter man behöver så att allt finns på plats när det väl är dags. Om det ändå känns motigt man planera in någon form av belöning efteråt, som inte nödvändigtvis måste kosta pengar, utan det kan lika gärna vara en myskväll med familjen. Viktigaste är att det är något man själv ser fram emot.

Samtidigt som många vill täppa igen hålet efter semestern har många familjer extra stora kostnader nu i samband med bland annat skolstart. Det kan öka stressen ytterligare när man egentligen känner att man vill spara, hur ska man hantera den stressen?

– Våga stå emot köphetsen även när det gäller barnen. Ofta ska de ha både nya gympaskor, jacka, väska, skolutrustning och kanske till och med en helt ny hockeyutrustning. Om det är så att det är många saker som man behöver köpa kan det vara en bra idé att prata med barnet om vad barnet tycker är viktigast. Tycker barnet att nya skridskor är jätteviktigt, ja då kanske man kan köpa ett par riktigt fina skridskor. Sedan får man så klart ta ett eget rimligt beslut men ofta är barn klokare än vi tror, och känner de att man lyssnat på deras önskemål brukar de också ha lättare att acceptera att de inte kan få allt annat. Resten av allt som barnen behöver kan man köpa begagnat. Allt måste inte vara nytt. Särskilt när barnen växer är det lätt att hitta fina saker som knappt är använda. Det kan vara stor skillnad i pris på en ny och en begagnad jacka.

Sedan är det bra att, om man har möjlighet, att fortsätta med sitt vanliga månadssparande trots att man har mycket utgifter. I vissa situationer kanske det inte går men för att slippa ännu mer ångest kan det vara bra att försöka låta sparandet ticka på.

Vad brukar du själv göra när du vill spara mer pengar?

– Jag har mitt sparande på autogiro eftersom jag tycker det funkar jättebra då det känns som jag aldrig haft pengarna när jag inte hunnit se dem. Sedan, om jag har något jag vill spara till, brukar jag försöka ta det lilla otäcka steget och öka på summan. Vi människor har en fantastisk förmåga att mätta munnen efter matsäcken, men har vi pengar gör vi ofta av dem. Slutligen brukar jag, om det är dags att gå in i en sparperiod, prata med resten av familjen om det så att de är förberedda. Då är de också inställda på det och vet att det kommer att bli färre guldkanter i vardagen, eller att guldkanterna måste kosta mindre pengar. Då ber de mig inte heller om nya prylar. Framför allt handlar det om att ha något specifikt att spara till, då är det lättare att motiveras till att faktiskt lägga undan de där extra pengarna istället för att spendera dem.

banner
Dela

Lämna ett svar