Så hanterar du barnens tjat om dyra julklappar

Sparterapeuten tar ut pengar från en bankomat.
Du ska inte behöva ruinera dig bara för att det är jul – fina julklappar behöver inte vara dyra!

Tjat om nya prylar är en verklighet för många familjer oavsett tid på året, men prylhetsen blir extra påtaglig när det börjar närma sig jul. Julen har blivit barnens högtid och då är det naturligt att vi som föräldrar gärna vill ge våra barn precis de julklappar de önskar sig. Det är så lätt att vi känner oss otillräckliga om vi inte kan ge våra barn de julklappar och det julfirande de vill ha, framför allt om det verkar som att “alla andra har råd med allt”.

Men i verkligheten har inte alla råd med allt! Det är bra att du är medveten om det själv och att hjälpa barnen att förstå vilka resurser och möjligheter just din familj har. Barnen kan inte få alla julklappar de önskar sig, och även om du skulle ha råd är det faktiskt inte något som gynnar dem i längden ändå. Barn är ofta klokare än vi tror och det bästa sättet att hantera barnens tjat om dyra julklappar är att sätta sig ner och prata med dem om hur verkligheten ser ut. Så här skulle det kunna gå till:

1. Hjälp dina barn att förstå att inte “alla andra får”


Ett vanligt argument barn använder sig av är att “men alla andra får ju”. I verkligheten får inte alla andra allt. Lisa kanske har fått en iPad, Pelle en iPhone och Erik en ny hockeyutrustning. Vi klumpar lätt ihop vad alla har fått och upplever det som att alla andra har fått både ipads, mobiler och hockeyutrustningar. Dina barn tänker kanske att alla andra har fått allt när det faktiskt inte alls är så. Förstår dina barn lite bättre hur just er ekonomiska situation ser ut – och att ingen faktiskt får allt – blir det lättare för dina barn att acceptera att de inte kan få alla julklappar de önskar sig.

2. Ge dina barn ett konsekvenstänkande


Oavsett tid på året, om det gäller julklappar eller dyra märkeskläder under terminen, är det bra att ge dina barn ett konsekvenstänkande. Hjälp dina barn att förstå att om de får X nu, kommer de inte kunna få Y senare. Det betyder inte att du är otillräcklig som förälder som inte kan ge dina barn allt – tvärtom – det betyder att du lär dina barn ett sunt förhållningssätt till ekonomi från tidig start. Får de nya iPads i julklapp, ja då kommer ni inte kunna åka på skidsemester på sportlovet. Förstår de att de inte heller kan få alla julklappar i världen kommer de också att uppskatta de presenter de faktiskt får.

3. Prata igenom prioriteringar med dina barn


Fråga ditt dina barn hur de vill prioritera. Om de får en ny dyr jacka i juklapp, är de då nöjda med att de inte får en ny dyr hockeyutrustning? Pratar du igenom prioriteringar med ditt barn känner de att du lyssnar på dem, och då blir det också lättare att acceptera att de inte kan få alla julklappar i hela världen. Sedan är det så klart du som vuxen som får ta det slutgiltiga beslutet om vad som du anser bäst för ditt barn, men barn är många gånger klokare än vi tror och därför är det bra att lyssna på deras önskemål. På vissa orter råder det märkeshysteri vilket kan vara jobbigt både för barn och föräldrar. Då kan du exempelvis prata med ditt barn om vad som är viktigast – ny jacka, skor eller tröja? Är du lite kreativ kan du ofta hitta ”rätt” kläder billigare på Blocket eller liknande.

Sist men inte minst, kom ihåg att en lyckad jul inte behöver vara en dyr jul och att fina julklappar inte behöver kosta skjortan. Att barn får lära sig ekonomi är en mycket värdefull kunskap för dem i framtiden. Ett sätt att lära dem på är att visa dem att de inte behöver få allt. Ge ett litet antal presenter med omtanke istället och fokusera på att ha ett riktigt trevligt julfirande. Det kommer dina barn minnas mer än några klappar som förr eller senare kanske ändå hamnar i sopkorgen.

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar