Så får du ordning på ekonomin i januari

vintersnö-advisa-ekonomi

Nu är julhelgerna över och vi har gått in i den månad som har fått smeknamnet ”Fattigmånaden”. Julen har grävt djupa hål i plånböckerna och många har dessutom tagit lån och köpt på avbetalning. Men misströsta inte! Det finns saker du kan göra för att gå mot ljusare tider även ekonomiskt.

Här är några tips:

1. Hantera det som ett nyårslöfte

Många bestämmer sig för att komma igång med träningen eller gå ned i vikt vid nyår. Och det nya året är ett bra tillfälle för nya goda föresatser.

Gör samma sak med ekonomin! Bestäm att 2016 ska bli året när du får ordning på din ekonomi och mer pengar på kontot än någonsin tidigare.

När vi tar oss an ett nyårslöfte gör vi det med beslutsamhet och entusiasm. Ha samma förhållningssätt till din ekonomi som till träningen: NU är det dags – nu ska det bli ännu bättre.

2. Gör en plan

För att förverkliga ett nyårslöfte krävs ansträngning och helst ett tydligt mål. Bestäm vad det är du vill uppnå och skriv ner det. Lägg sedan lite tid på att planera för hur du ska nå dit – det krävs ofta inte mer än några minuter.

Om du t.ex. vill ha 15 000 kronor på sparkontot i slutet av året behöver du spara 1 250 kronor i månaden. Vad kan du dra ned på för att kunna lägga undan de pengarna? Ett exempel är att ta med matlåda till jobbet i stället för att gå ut och äta lunch, då sparar du mellan 1 000 och 1 500 kronor varje månad.

Om du vill bli av med dina skulder: se över vilka lån du har och samla dem hos en långivare (vi på Advisa kan hjälpa dig med det). På så vis finns möjlighet att sänka dina lånekostnader, plus att du får bättre överblick.

3. Håll koll – få kontroll

Vet du vart dina pengar tar vägen eller rinner de mellan fingrarna? Skaffa koll på dina utgifter så kan du lättare förverkliga din målsättning.

För kassabok eller ladda ned en app för din privatekonomi. Tink är ett exempel på app som hjälper dig se vart dina pengar går.

Avsätt någon timme till att göra en ordentlig budget. Hur mycket får du in varje månad och hur mycket måste/vill du göra av med? Sätt ett tak för hur mycket du ska lägga på mat, shopping, utekvällar och annat där pengarna kanske har en tendens att bara rassla iväg. Du kan få pengarna att räcka till mer om du gör medvetna val. Och se till att både avbetalning av lån och ett månadssparande får plats i budgeten!

4. Kör en ekonomisk ”fastemånad”

Är det riktigt illa nu i januari? Välj billig mat och undvik alla inköp som inte är absoluta måsten. Måste du verkligen ha en ny jacka? Om svaret är ett ärligt ja: köp den i så fall begagnad eller låna en. Annars kan du vänta till nästa månad.

Se det som en utmaning. Gör det till något kul, till exempel genom en tävling för att se hur mycket du kan spara. Det går att leva billigt när det behövs.

Lycka till!

Karin

 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar