Riksbankens julklapp – billigare att låna pengar

Efter en paus på ett drygt år hände det alltså igen igår:Riksbanken valde att sänka räntan. Den här gången med 25 punkter, från 1,00% till 0,75%.

Vad innebär det då för oss vanliga privatpersoner? Det må vara en trevlig liten julklapp i plånboken, men för de flesta människor blir det inte mer än liten besparing. Dels är räntan redan låg ur ett historiskt perspektiv (Riksbanken hänvisar till en historisk reporänta på 3,90-4,40%), dels kommer inte heller hela sänkningen oss kunder till gagn. En del av sänkningen ”fastnar” i bankens administration.

Du som redan har lån (och då rörliga lån – bundna lån påverkas ju inte under bindningstiden) kan förmodligen redan nu glädjas åt en mindre sänkning.

Du som ska låna pengar inom kort gynnas naturligtvis också i ungefär samma utsträckning. Men oavsett vad räntenivån är bör du alltid komma ihåg att jämföra räntan från flera banker innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Det kanske låter som en klyscha, men det finns verkligen många tusenlappar att spara på att göra hemläxan. Varför då? Jo, för att olika banker ”bedömer” kunder på olika sätt. Med andra ord kan samma kund kan få helt olika villkor beroende på vilken bank de går till.

banner
Dela

Lämna ett svar