Rekordhöga amorteringskrav står för dörren

Ordförandeklubba bredvid modellhus

De skenande priserna på bostadsmarknaden har satt press på Finansinspektionen (FI) som nu lägger fram ett nytt förslag om hårdare amorteringskrav för bolånetagare. Om regeringen godkänner förslaget börjar det gälla i mars 2018.

Det är dyrt att köpa bostad i Sverige, speciellt om du vill bo centralt i en storstad. I Stockholms innerstad, där många bostadsrätter idag går för över 100 000 kr per kvadratmeter, har det länge varit säljarens och mäklarens marknad – detta trots tidigare skärpta amorteringskrav.

Finansinspektionen menar att kombinationen av hög tillväxt, låga räntor och ökade bostadspriser skapar en sårbarhet i den svenska ekonomin. I ett nytt försök att stävja prisutvecklingen och den höga lånebelastningen hos svenska folket, lägger FI nu fram ett historiskt hårt amorteringskrav på alla nya lån som tas från och med mars nästa år. Du som lånar mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst måste amortera en hel procentenhet mer än om du haft lånet idag.

Så ser de nya amorteringskraven ut

Det som avgör hur mycket du måste amortera är hur stor del av köpesumman du lånat till. Det finns tre amorteringskategorier:

Enprocentskategorin

Din inkomst understiger skuldkvotstaket och du lånar mindre än hälften av köpesumman – du amorterar 1 %.

Tvåprocentskategorin

Din inkomst understiger skuldkvotstaket och du lånar mellan 50-70 % av köpesumman – du amorterar 2 %.

Treprocentskategorin

Din inkomst understiger skuldkvotstaket och du lånar mer än 70 % av köpesumman – du amorterar 3 %.

För ett normalt hushåll innebär varje procentenhet åtskilliga tusenlappar extra i amortering varje månad.

Ett förhastat beslut eller en nödvändig åtgärd?

Ökade boendekostnader leder i regel till att folk tänker till en extra gång innan de köper en bostad de egentligen inte har råd med. Samtidigt har marknaden på flera håll i landet, däribland Stockholm, redan börjat bromsa in. En orsak till detta kan vara att vi först nu börjar se effekterna av de tidigare skärpta kraven och frågan är om FI förhastar sig med de nya, rekordhöga amorteringskraven. Speciellt med tanke på vilka det är som främst kommer att drabbas – förstagångsköpare och yngre par som måste flytta i takt med att familjen blir större. Den som hamnar på fel sida lånetaket riskerar att hamna i en ohållbar ekonomisk sits och marknaden kan hamna i stiltje då folk väljer att bo kvar. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, menar att det kan vara läge att avvakta:

”Jag skulle vilja att man väntade lite med de skärpta kraven. Man ska vara medveten att man handskas med människors känslor kring livets största ekonomiska beslut. Därför är det därför inte riktigt schysst att hela tiden ändra spelreglerna. Det skapar en oro hos många att återigen behöva anpassa sig till en ny verklighet”, säger hon till Expressen.

banner
Dela

Lämna ett svar