Regeringen vill införa räntetak på snabblån

 

Oroligt par med finansiella problem.

Snabblån med skyhöga räntor leder många unga in i skuldfällan. Nu föreslår regeringen skärpta regler. 

Snabblån har sin tjusning. Du fyller i ett par uppgifter, trycker på en knapp och vips finns pengarna på kontot – hur bekvämt som helst. Men när snabblån och kreditköp blir en vana riskerar skuldberget att växa explosionsartat till följd av enorma räntebelopp. För ekonomiskt utsatta kan det innebära en katastrof.

Eftersom detta scenario har blivit vardag lägger man nu fram ett förslag som ska skydda konsumenterna.

Ny maxränta under 2018

 Enligt lagrådsremissen förekommer räntor på närmare 400 %. Regeringens nya förslag går ut på att kredit- och dröjsmålsränta istället ska ha ett maxtak på 40 procentenheter över referensräntan på –0,5 %. Dessutom får kostnaderna aldrig överstiga lånebeloppet. Ditt snabblån skulle alltså aldrig kunna ha högre ränta än 39,5 % – en radikal förbättring ur kundperspektiv om du jämför med snabblånen som beviljas idag.

I dagsläget finns 50 företag som erbjuder snabblån registrerade hos Finansinspektionen. Man räknar med att omkring 80 % kommer att beröras av lagförändringen, som föreslås träda i kraft redan 1 september i år.

”Situationen är oacceptabel. Därför vill vi ta krafttag mot avarterna i branschen. Regeringen har i praktiken lämnat fältet öppet även för de mest oseriösa företagen”, skriver Magdalena Andersson (S) och Veronica Palm (S) i en debattartikel i SvD.

 

banner
Dela

Lämna ett svar