Räntor – Skillnader på bankräntor för olika lån

miniräknare som används

Vad ett lån egentligen kostar dig beror till stor del på vilken ränta du får. Generellt är räntesatserna höga för mindre lån utan säkerhet och låga för större lån med säkerhet. Men även din ekonomiska status spelar in. Räntor sätts nämligen individuellt efter kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Här följer en summering av olika typer av lån och räntesatser. Notera att dessa räntenivåer endast är uppskattningar baserat på vår egen erfarenhet som låneförmedlare.

Bostadslån

När det är dags för ditt livs kanske viktigaste affär, vill du så klart köpa till så bra villkor som möjligt. En stor fördel med bostadslån är att du på bankernas hemsidor direkt kan få en indikation på hur mycket du kan få låna och till vilken ränta.

När du tar ett så kallat bottenlån har du möjlighet att låna upp till 85 % av bostadens värde. Återbetalningstiden på dessa lån är lång och amorteringsbeloppen sätts efter hur stor din kontantinsats är. Ju större insats, desto mindre behöver du amortera varje månad. Amorteringar är dock en bra investering, då du betalar av ditt lån samtidigt som bostaden (förhoppningsvis) stiger i värde.

När det gäller räntan på ditt bolån gör varje enskild bank en riskbedömning. Din ränta sätts individuellt efter vilken säkerhet du har för ditt lån, totalsumman för lånet i förhållande till värdet på bostaden samt det finansiella marknadsläget. Säkerheten för den här typen av lån är oftast bostaden. Räntenivåerna hos bankerna ligger i dagsläget kring 1-4 % på bolån.

Ett lån som tas till kontantinsatsen kallas topplån och har ingen säkerhet. Återbetalningstiden på topplån är ca 10 år och räntan ligger kring 2-6 %.

Privatlån/Blancolån

Privatlån kan du ta utan säkerhet mot banken. Ett annat namn för detta är konsumtionslån och poängen med just det här lånet är att du får använda det till vad du vill – varor, tjänster, resor, etc.

Privatlån ligger i spannet mellan 5000 och 500 000 kronor och är generellt högre än så kallade snabblån (dessa har högre räntor och kortare återbetalningstid). Ett privatlån har en återbetalningstid på 1-15 år och räntan ligger generellt mellan 4-20 %.

Det är just den här typen av lån du kan jämföra hos oss på Advisa genom att göra en snabb låneförfrågan och låta ett 20-tal långivare återkomma med sina bästa erbjudanden till dig. För att få ta ett privatlån/blancolån/konsumtionslån ska du ha fyllt 18 år, ha en regelbunden inkomst från arbete samt vara fri från betalningsanmärkningar. Alla långivare är inte lika hårda på dessa krav, men friare tyglar brukar innebära högre räntor.

Medlemslån

Är du fackligt ansluten kan du ta ett medlemslån som ger dig förmånlig ränta på 4,7-5 %. Lånet har en återbetalningstid på 1-12 år och betalskydd ingår, vilket innebär att en del av lånekostnaden täcks om du blir arbetslös eller sjuk. Medlemslån innefattar också ett livskydd som löser lånet vid dödsfall. Lånesumman är 30 000-300 000 kronor och du betalar varken uppläggnings- eller aviavgift.

Fordonslån

Fordonslån tar du för att kunna köpa den där drömbilen du gått och suktat efter! De vanliga villkoren innebär att du får låna upp till 80 % av köpesumman med fordonet som säkerhet när du köper från en auktoriserad handlare. Tryggheten gör att banken kan erbjuda dig bättre räntevillkor. Tar du ett fordonslån utan säkerhet är återbetalningstiden 1-7 år och den nominella räntan 4-7 %. Men de höga administrativa avgifterna gör att den effektiva räntan blir betydligt högre än så. Dessutom tillkommer kringkostnader, då många långivare kräver att du helförsäkrar ditt fordon för hela avtalstiden på lånet.

Kreditkort

Kreditkort är ett bekvämt och smidigt betalningsalternativ, men också ett du behöver se upp lite med. Du kan vanligtvis handla över hela världen och behöver inte tänka på om du tagit med dig tillräckligt med kontanter på resan. Du betalar i efterskott mot faktura, vilket gör att du lätt kan kontrollera dina köp och belopp så att allt stämmer.

Med kreditkort lånar du utan säkerhet och det finns ingen bestämd återbetalningstid. Räntan är 10 % +, alltså relativt hög. Dessutom väntar en rejäl straffränta om du glömmer att betala din faktura!

Avbetalningsköp

Köp på avbetalning blir allt populärare, då många erbjuder räntefria månader i början av avbetalningstiden. Dessa köp kan dock bli dyra på sikt, då räntan höjs efter hand och administrativa avgifter tillkommer. Återbetalningstiden på avbetalning är max 3 år till en ränta på 10 % +.

 

Oavsett vilket lån du vill ta, är det alltid en god idé att jämföra räntor mellan olika långivare. Förutsatt att du uppfyller villkoren för att få ta ett lån kommer dessa vilja ha dig som kund så genom att låta dem konkurrera om dig har du större chans att få ner dina räntevillkor.

Se hur du kan jämföra lån snabbt och kostnadsfritt!

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Kommentera