Prisutvecklingen på bostadsmarknaden bromsar in

Boräntan

Malmö går upp och Stockholm står still. Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter och villor fortsätter att öka men att årstakten i landet minskar. 

Utbudet på bostäder i Sverige är historiskt lågt. Men den explosionsartade prisuppgången på bostäder som vi såg under 2015 verkar inte vara en ihållande trend. De senaste rapporterna från Svensk Mäklarstatistik vittnar om en mer blygsam uppgång än tidigare och vissa platser runtom i landet visar till och med minussiffror för oktober månad.

Där gör du största vinsten

Oktober var en mörk månad, inte minst för bostadsutbudet i Sverige, då 5 % färre bostadsrätter och 13 % färre villor lades ut till försäljning jämfört med samma period under fjolåret. Detta borde innebära jackpot för den som planerar att sälja, men prisutvecklingen pekar snarare på att vi närmar oss en smärtgräns för de svenska bostadspriserna. I Stockholms innerstad, där prisökningen på bostadsrätter under en tid var smått galen, råder det nu total stiltje. Även i andra svenska storstäder står det mer eller mindre still. Undantaget är Malmö med omnejd, som visat landets bästa årssiffror med +12 % eller mer. En förklaring kan vara att många bostäder faktiskt säljs för utgångspriserna. Detta kan ställas mot årssiffran i centrala Stockholm som är +2 % – den lägsta ökningen sedan 2012.

Positivt för villaägarna

En etta på Östermalm eller ett slott i Norrland? Vad du får för pengarna beror så klart på var du bor och verkar. För köparna är det ur flera perspektiv en bättre affär att slå till utanför huvudstaden, då kvadratmeterpriserna i exempelvis Stor-Malmö är nästan fyra gånger lägre än i centrala Stockholm samtidigt som värdet på bostäderna går upp mycket snabbare. Å andra sidan är en bostad i Stockholms stadskärna ett säkert kort långsiktigt, då efterfrågan alltid kommer vara större än utbudet. Den allra bästa investeringen gör du som köper en villa, åtminstone enligt den senaste statistiken. Årstakten för villor i landet ligger nu på +9 %, medan bostadsrättsägarna får nöja sig med +6 %. Även om bostäder fortsätter stiga i värde, bromsar prisutvecklingen på marknaden in rejält jämfört med tidigare år.

 

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar