Och så var det där med kontantinsatsen…

kontantinsats lägenhet

Ska man köpa en lägenhet eller ett hus är det ingen liten summa man ska hosta upp. Köper man en bostad för 2 miljoner innebär det att banken förväntar sig att man ska ha 300 000 kronor (minst) som ligger och skräpar på sparkontot. Inte några småpotatispengar direkt. Bara för att banken själv är gjord av pengar betyder det ju inte att man själv är det.

Dessutom skenar ju bostadspriserna iväg. Då behöver ännu fler spargrisar gå i kras för att man ska ha råd med en ännu högre kontantinsats. En lägenhet jag var och tittade på häromveckan gick under budgivningen upp i pris med hela 33 procent. Jag är helt övertygad om att säljaren hoppade av glädje. Min egen glädje däremot försvann med säljarens duns i golvet. Inte konstigt att många tar privatlån för att ens ha en chans i rymden att kunna köpa en bostad.

Hur ska man göra då om man vill slippa ta ett lån till kontantinsats? Tyvärr kan man ju inte bara trolla fram en kontantinsats, även om man skulle önska det. Det bästa är man har framförhållning och börjar spara tidigt för att senare kunna köpa en bostad. Beroende på när du planerar köpa en bostad bör du placera dina pengar olika sätt. Planerar du spara i bara 2-3 år är det bäst att ta det säkra före det osäkra genom att sätta in pengarna på ett sparkonto med låg risk. Om du däremot planerar spara till ditt barn är det bättre om du investerar i fonder och aktier som på lång sikt brukar ge mycket mer avkastning. Det ger i alla fall sparekonomerna Claes Hemberg och Ingela Gabrielsson som sina spara pengar tips i Svenska Dagbladet idag.

Känner du dig omotiverad till att spara kan du ju alltid dra ihop några kompisar och göra det till en tävling. Varje krona sparad är ju faktiskt en krona närmare bostaden. Till slut kanske du till och med tycker att det blir en rolig sparsport!

banner
Dela

Lämna ett svar