Nytt år – ny privatekonomi!

Karin Nordlander ser över sin privatekonomi inför nyår.
Sparterapeuten Karin Nordlander ser över sin privatekonomi inför nya året.

Varje år inleder en stor andel svenskar det nya året med olika ambitiösa nyårslöften. Vi känner oss fyllda av hopp och tilltro till det nya året. “Nytt år, nya möjligheter” brukar det ju heta! Fyllda av motivation tror vi att vi ska kunna ändra våra beteenden över en natt och rivstartar därför våra nyårslöften. Nu ska vi minsann träna varje dag, inte äta en enda chokladbit och inte röka en enda cigarett till. Problemet är att vi sätter orealistiska förväntningar på oss själva när vi tror att vi ska kunna förverkliga våra nyårslöften på en gång. Då dalar snart motivationen och nyårslöftet faller i glömska. Enligt en undersökning utförd av SIFO år 2011 hålls endast 19 procent av våra nyårslöften. Samma undersökning från SIFO visade att ett vanligt löfte är att vi ska få koll på vår privatekonomi. Ändå visar år efter år olika undersökningar att svenskar har dålig koll på sin privatekonomi. Hur ska vi då göra för att förhålla oss till våra nyårslöften? Ska vi strunta i nyårslöftet helt och hållet? Eftersom vi har mycket att vinna på att få koll på vår privatekonomi verkar det dumt att ge upp ambitionen bara för att majoriteten har svårt att hålla sina nyårslöften. Däremot är jag helt övertygad om att det finns smartare sätt att lägga upp våra mål och våra nyårslöften på. Jag bestämde mig därför för att fråga Advisas Sparterapeut Karin Nordlander hur vi kan förhålla oss till våra nyårslöften och hur vi kan kickstarta vårt nya ekonomiska år.

Enligt Sparterapeuten Karin Nordlander behöver vi få förståelse för hur vi själva fungerar för att vi ska orka förändra våra beteenden långsiktigt. Hon menar dessutom att det varken behöver vara tråkigt eller svårt att ta tag i sin privatekonomi. Allt handlar om att lägga upp realistiska mål och förväntningar och motivera oss på rätt sätt. Här är Karins sju tips för att förbättra vår privatekonomi under 2015:

1. Ta in glädjen!
Ha tillit till att du faktiskt kan förändra och förbättra din privatekonomiska situation. Glädjs åt dina framsteg och se dina misstag som en möjlighet att lära dig något av.

2. Visualisera dina mål
Nu när ett nytt år startat är det bra att passa på att reflektera över vad dina mål med ditt sparande är. Har vi ett mål i siktet är det mycket lättare att motivera oss. Det gör det också enklare att motstå den där kexchokladen, nya kjolen och hämtmiddagen.

3. Boka in en dejt med din privatekonomi
Boka in ett datum när du ska ta tag i din ekonomi. Det datumet får du inte flytta på. Se till att ha alla papper du behöver till dess och planera in en belöning efteråt.

4. Släpp prestationsångesten
På samma sätt som när många rivstartar sin träning från noll till träning varje dag fylls träningen med olustkänslor och vi tröttnar snabbt. Det är bättre att börja lite smått och successivt utöka träningen för att skapa en långsiktig glädje och lust till träning. På samma sätt är det bättre att komma igång och spara lite i början. Senare kan du utöka sparandet allteftersom motivationen ökar och du märker att du klarar av att avvara mer pengar än du tror.

5. Förenkla din privatekonomi
Automatisera din privatekonomi via autogiro och lägg in stående överföringar till olika kort- och långsiktga sparkonton. Fokusera även på de stora utgifterna där du kan göra verklig förbättring i din privatekonomi. Att jaga rabattkuponger istället för att förhandla ner din ränta är dåligt investerad tid.

6. Använd verktyg
Tycker du det är tråkigt att göra budgetar och föra kassabok? Använd verktyg som förenklar för dig. Det finns idag många olika verktyg och appar som hjälper dig att få koll på var dina utgifter tar vägen. Ett exempel är appen Tink som kopplas upp direkt mot ditt bankkonto och du får en enkel översikt över din privatekonomi. Titta runt för att hitta ett verktyg som passar dig.

7. Gör delmål.
Du behöver inte ta tag i hela ekonomin på en gång, gör lite i taget. Allteftersom du känner att du får koll på din ekonomi ökar motivationen. Belöna dig själv när du nått varje delmål. Se förbättringen av din privatekonomi som träning – du förväntar dig inte att du ska kunna ta 100 kilo i bänkpress i början så varför ha samma orealistiska förväntingar på din privatekonomi?

Gott nytt år önskar alla vi på Advisa!

banner
Dela

Lämna ett svar