Nytt amorteringskrav – hur påverkar Finansinspektionens besked din ekonomi?

Finansinspektionens pressträff.
Finansinspektionen presenterar nya förslaget om amorteringskrav på dagens pressträff.

Idag hade finansiella stabilitetsrådet möte om vilka åtgärder som ska tas för att minska huhållens stigande skulder. Klockan 14 presenterade Finansinspektionen ett nytt förslag om hårdare amorteringskrav för att stoppa lånefesten i Sverige. Här får du svar på några vanliga frågor om det nya amorteringskravet.

Varför vill Finansinspektionen öka amorteringskravet?
Den historiskt låga reporäntan och de snabbt stigande bopriserna har ökat hushållens skulder kraftigt. För att undvika en huspriskrasch anser Finansinspektionen att åtgärder behöver tas för att minska skulderna hos svenska hushåll. Vidare ska hushållen bli mindre känsliga för störningar i ekonomin och framtida räntehöjningar. Hushållens skulder oroar Finansinspektionen, men samtidigt poängterar de att situationen inte är alarmerande. Därför vill de successivt ta åtgärder för att stärka amorteringskulturen och säkerställa finansiell stabilitet i Sverige.

Vad innebär det nya amorteringskravet?
Det nya amorteringskravet innebär att nya bolån ska amorteras ner till 50 procent av bostadens värde. Nya lån ska amorteras med 2 procent av lånet om året fram tills dess att belåningsgraden är nere till 70 procent av bostadens värde. Därefter ska lånet amorteras med 1 procent om året tills dess att belåningsgraden är nere på 50 procent.

Hur mycket mer i amortering innebär detta i månaden?
Amorteringen per månad beror på den totala skulden men det nya kravet rör sig om tusenlappar om året. För ett hushåll som har 2,5 miljoner kronor i lån, och en belåningsgrad om 85 procent, innebär det nya kravet en amortering på lånet om 4200 kronor i månaden. Bankföreningens befintliga rekommendation ligger på 2900 kronor för motsvarande siffra, vilket skulle innebära en utökad amortering om 1300 kronor i månaden. Ett lägre lånebelopp skulle innebära en mindre summa amortering varje månad, och tvärtom.

När börjar det nya amorteringskravet gälla?
Förslaget måste först skickas på remiss och det kommer därför dröja innan de nya reglerna börjar gälla. Man räknar med att kraven kommer börja gälla någon gång under nästa år.

Påverkar det här mina befintliga lån?
Det nya kravet gäller nya lån och gäller därför inte redan befintliga bostadslån. Däremot är det ännu oklart vilka regler som ska gälla om man exempelvis ska lägga om sina lån, byta till en annan bank eller bygga ut bostaden. Finansinspektionen vill undvika denna typ av inlåsningseffekter och kommer därför återkomma med en definition om vad som innefattar “nya lån”.

Varför gäller amorteringskravet inte befintliga lån?
Hushåll med befintliga lån har inte tagit med amorteringskravet i sin ekonomiska kalkyl. Ett amorteringskrav mot befintliga lån kan därför slå mycket hårt mot svenska hushåll och därmed också den svenska ekonomin.

Kommer det här påverka bostadspriserna?
Det går inte att säga exakt hur bostadspriserna kommer påverkas, men det mest troliga är att regleringen kommer få en dämpande effekt på de kraftigt stigande bostadspriserna.

 

banner
Dela

Lämna ett svar