Nya lagar från 1 juli 2014 – kommer du spara pengar på lagändringarna?

kaffe

Idag händer det saker på privatekonomimarknaden då en rad nya lagförändringar har trätt i kraft. De flesta av förändringarna har skett till konsumenternas stora glädje. Berörs du av förändringarna?

Här är listan över de nya reglerna:

  • Att lösa bolånet kommer bli billigare. Läge att omförhandla bolånet? Från och med idag kommer det nämligen bli billigare att lösa ut bundna bolån i och med ändringar i Konsumentkreditlagen och hur ränteskillnadsersättningen räknas ut. Ändringarna innebär att reglerna för hur en förtidsbetalning av bostadslån sker blir mer rättvisa då det visat sig att konsumenter fått betala oproportionerligt mycket.
  • Inte längre bygglovskrav för friggebodar. Planer på att bygga ut på fastigheten? Så länge det rör sig om t.ex. friggebodar om 25 kvm kan man från och med nu göra detta utan att behöva ansöka om bygglov. Vill du hyra ut det extra utrymmet måste du dock hålla koll på om utrymmet räknas som en del utav privatbostaden eller som en näringsfastighet för att ta reda på om intäkten är skattefri eller inte.
  • Enklare för bostadsrättsinnehavare att hyra ut i andra hand. Har du haft problem med att få tillstånd att hyra ut din bostad? Från och med nu räcker det med att ha ”skäl”, istället för ”beaktansvärda skäl”, för att få hyra ut den. Det blir också möjligt för bostadsrättsföreningarna att ta ut en extra avgift av bostadsrättsägaren som hyr ut sin bostadsrätt.
  • Muntliga avtal inom PPM-rådgivning ej längre tillåtet. Avtal som ingås över telefon gällande PPM-rådgivning är inte längre tillåtet utan avtal måste från och med nu ingås skriftligen.
  • Nu blir det lättare att byta mobiloperatör. Lagändringen innebär att uppsägningstiden för mobilabonnemang nu får vara högst en månad före bindningstidens utgång. Hurra säger jag som passande nog sa upp mitt mobilabonnemang just idag.
  • Billigare att använda mobilen utomlands. Maxgränsen för vad operatörerna får debitera för både telefonsamtal och mobilsurf utomlands har ytterligare sänkts. Vilken underbar tajming nu när många svenskar snart åker på semester!
  • Att skilja sig blir dyrare. Nya regler gäller för domstolens administrativa avgifter då ansökan om äktenskapsskillnad går från 450 till 900 kr. För att strö lite extra salt i såret har alltså avgiften höjts. Som tur är brukar man ju inte skilja sig så många gånger i livet.

Listan är plockad från DN.se. Vill du läsa mer om lagändringarna kan du göra det på deras hemsida. 

banner
Dela

Lämna ett svar