Nu tjänar du på att binda bolånen

Händer runt ett pappershus

Historiskt låga räntenivåer skapar nya möjligheter för bolånetagare. Just nu har du ett gyllene tillfälle att binda dina lån och säkra dem från framtida räntehöjningar.

Det första du som nybliven bostadsägare behöver ta ställning till är om du vill ha bundna eller rörliga lån. I regel ger bundna en säkerhet inför eventuella räntehöjningar, medan rörliga kan vara mer förmånliga kortsiktigt. Men det stämmer inte alltid. Det svenska ränteläget, som länge vilat på historiskt låga nivåer, gör just nu att du kan binda dina lån till samma låga ränta som på rörliga. Bundna lån till dagens räntesatser är speciellt gynnsamma om du vet med dig att du ska bo kvar ett par år och inte har några planer på att byta bank.

En kostnadsfri framtidsförsäkring
Att de rörliga räntenivåerna skulle sjunka ytterligare är det få experter som tror på. En höjning är snarare att vänta, vilket är skäl nog att binda sina lån nu. Dessutom tar långivarna inte ut någon avgift för din framtidsförsäkring. De senaste siffrorna från SEB, Nordea och Handelsbanken visar tydligt att låntagarna vinner på bundna räntor, då dessa i vissa perioder till och med understigit de rörliga.

– Normalt skulle jag säga att man alltid ska ha rörliga lån, men just nu är det jätteattraktivt att binda, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Expressen.

Funderar du på att ta ett lån och vill jämföra ränteerbjudanden från olika långivare? Kontakta oss eller läs mer om vår effektiva gratistjänst här.

 

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar