Nu införs körkortslån

Att ta körkort är för många en långvarig dröm som kan öppna många dörrar. Nu införs möjligheten att ta körkortslån via CSN och här går vi igenom vad lånet innebär, hur det fungerar och ger förslag på olika sätt att finansiera ditt körkort.

Ung kille sitter i bil och gör tumme upp

Om körkortslån 

Nu införs alltså möjligheten att ansöka om körskortlån för B-körkort (personbil och lätt lastbil). Än så länge är det möjligt för  för arbetslösa personer mellan 18 och 47 år att ansöka om lånet, men under 2019 kan de behöriga utökas till unga mellan 19-20 år som inte är arbetslösa men som avslutat gymnasieutbildning. Körtkortslånet utbetalas av CSN och ansökan görs via myndighetens hemsida. Den som ansöker kan låna upp till 15 000 kr och lånet utbetalas i delbelopp på 5 000 kr. Precis som med andra lån måste den som tagit körkortslån betala tillbaka lånet. CSN uppskattar att det kommer kosta ca 300 kr i månaden och därmed ta ca 4 år att betala tillbaka ett körtkortslån. Enligt CSN kan lånet vara ett stöd på vägen även om lånet inte täcker inte hela kostnaden för att ta körkort.

Varför körkortslån? 

Syftet bakom körkortslån är att bättre uppfylla de behov som finns på arbetsmarknaden. Många tillgängliga jobb kräver körkort, särskilt bland jobb som inte kräver längre arbetslivserfarenhet och omfattande utbildning. Olika ekonomiska förutsättningar kan göra det svårt för vissa att ha möjlighet att ta körkort och arbetssökande och unga antas ha större behov ett ekonomiskt stöd för att kunna finansiera ett körkort.

Vad krävs för få körkortslån?

För att få körkortslån beviljat hos CSN krävs att man uppfyller vissa villkor. Dels måste trafikskolan du väljer vara godkänd av Transportstyrelsen och dels får du inte ha innehaft B-körkort tidigare. Vidare behöver du uppfylla kraven för arbetslöshet och och ålder.

Finansiera ditt körkort med ett privatlån 

Är du intresserad av att finansiera ditt körkort med hjälp av lån men uppfyller inte kraven för körkortslånet eller av andra anledningar söker en alternativ lösning finns flera möjligheter. Ett vanligt privatlån är ett lån utan säkerhet som kan användas till precis vad du vill, bland annat för att kunna ta körkort. Fördelarna med privatlån är många, särskilt när du väljer att ansöka om lån genom en låneförmedlare som Advisa. När du ansöker om privatlån via Advisa låter du nämligen 32 banker och långivare konkurrera om dig som kund vilket pressar ned räntan och ökar chansen för dig att hitta ett lån till bästa möjliga villkor. Har du bestämt dig för att det nu är dags för att ta körkortet och funderar på att göra det med hjälp av ett privatlån kan du läsa mer här! 

Har du i dagsläget redan andra lån och krediter kan det vara en god idé att ersätta dessa med ett samlingslån. Vid ansökan om samlingslån kan du baka in alla dina gamla skulder i ett lån. På så vis kan du komma ned i månadskostnad, förenkla månadsbetalningen genom att bara ha en faktura att hålla reda på och samtidigt förverkliga drömmen om ett körkort. Läs vidare om att samla dina lån här! 

Källor: 

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/03/regeringen-overlamnar-proposition-gallande-korkortslan/

https://www.csn.se/bidrag-och-lan/korkortslan.html#expand:none

banner
Dela

Lämna ett svar