Nu byter en av fem bank

Ung man skriver på kontrakt

Konkurrensverket har presenterat en ny rapport som visar att var femte svensk har bytt bank någon gång under de senaste tre åren. En relativt enkel åtgärd som kan spara dig många tusenlappar.

I tidigare års undersökningar har andelen bankbyten legat runt 15 %. Den markanta ökningen till dagens 20 % välkomnas av civilekonomen Jeanette Carlsson Hauff som tagit fram rapporten.

– Det här är jättebra och hela ursprunget till att vi ville göra rapporten. Det är viktigt att inte stanna kvar i en bankrelation som inte ger bästa kundrelationen och bankräntan. Det är viktigt att shoppa runt, säger hon till Aftonbladet.

Enklare att jämföra banker

Även om många inte byter helt, är det vanligt att kunder idag använder olika banker för olika ändamål. Nischade småbanker kan exempelvis ligga i frontlinjen när det kommer till specifika områden som aktiesparande, fonder eller privatlån, medan storbankerna fortfarande ger bäst villkor på bolån. Ökad konkurrens på marknaden, digitaliseringen av tjänster och mindre administrativt krångel bidrar till rörligheten. Många har dessutom fått upp ögonen för jämförelsetjänster, som gör det enklare att granska olika erbjudanden och ställa bankerna mot varandra för att få bättre ränta.

Men undersökningen visar även att hela 30 % som planerat att byta bank inte genomfört bytet. Jeanette Carlsson Hauff menar att bristande engagemang är orsaken.

– Bytet kommer inte göra sig självt och man kommer behöva vara aktiv själv och ta kontakt med den egna banken och den nya. Allt det är avskräckande. Det är vårt ointresse och vårt eget bristande engagemang som är stora boven i dramat.

Så byter du bank

Ett bankbyte är enklare än många tror. Så länge du uppfyller kraven för att få låna pengar eller använda en banks tjänster, kommer de att vilja ha dig som kund. Därför får du alltid hjälp av din nya bank att avsluta dina tidigare konton och föra över dina tillgångar eller lån. Du kommer att behöva ange vissa uppgifter, men därefter sköter bankerna oftast all dialog sinsemellan. Hur lång tid det tar att byta bank är individuellt, men i regel går det väldigt snabbt.

Det finns många seglivade myter kring bankbyten som bidrar till den psykologiska spärren. Här kan du läsa mer om vad som verkligen gäller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

banner
Dela

Lämna ett svar