Norska forbrukslån ingår nu i ett nytt skuldregister

Bild på Oslo från havet

För ett år sedan fick Gjeldsregisteret AS, som ett av två företag tillstånd att skapa ett register som ger bättre och snabbare kreditbedömningar och ger en fullständig översikt över lånesökarnas osäkra skuld (så kallade forbrukslån).

Mer än 150 finansiella företag måste anmäla forbrukslån (i Sverige kallat “konsumtionslån”) till det nya registret. Vid lanseringen var 50 av dessa på plats och de står idag för 80 procent av volymen, säger Gjeldsregisteret AS i ett pressmeddelande.

Över 500 000 norrmän har kreditkortsskulder

Evry, som äger det nya registret, har låtit NRK ta en titt på siffrorna som visar att 567.000 norrmän har kreditkortsskulder på vilka ränta betalas. Räntan är ofta upp till 20 procent. 

175 000 av oss har konsumentlån, inklusive några låntagare som har flera miljoner i sådana lån. Det finns de flesta män som har skulder, och de som har mellan 40 och 60 har mest.

– Vi är stolta över att kunna starta skuldregistret. Finansinstituten får nu en fullständig översikt över nordens konsumentlån och i kombination med annan relevant ekonomisk information kan bättre och grundligare beslut fattas, säger VD Per Hove i Evry. Han är också styrelseordförande i Gjeldsregisteret AS, vilket är ett dotterbolag till Evry.

Källa: https://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2019/06/Gjeldsregister-lansert-saa-mange-nordmenn-har-forbrukslaan

Vad kan du göra för att sänka kostnaden på dina skulder?

Om du befinner dig i en relativt god ekonomisk situation och är ute efter att sänka dina lånekostnader så spar du mest pengar på att:

1. Samla dina skulder i ett och samma lån

Ett “större” lån ger oftast bättre ränta än flera små, sedan så stärker färre skulder din kreditvärdighet på sikt vilket ger dig nya möjligheter att senare pressa räntan ytterligare. Har du ett bolån kan du eventuellt samla dem där, vilket ofta är det billigaste alternativet. Annars kan du samla alla i ett privatlån

2. Jämför långivare om du ska samla dina skulder i ett privatlån

Precis som det lönar sig att jämföra priser på resor, hotell och teknikprylar så är det ett smart drag att jämföra räntor från olika banker. Eftersom räntorna sätts på individnivå så säger “från-räntorna” som annonseras hos långivarna inte mycket om vilken ränta just du kan få. 

Ett väldigt smidigt sätt att jämföra långivare är att använda sig av en låneförmedlare. Låneförmedling är en gratistjänst för låntagaren och låter dig jämföra flertalet långivare snabbt och med endast en kreditupplysning. Företagens uppgift är att hjälpa konsumenter att hitta de bästa förbrukslånen.

Tips: Du kan jämföra och ansöka om finansiering i Norge här.

3. Pressa återbetalningstiden

Det är lätt att fokusera på att sänka månadsbetalningen på dina lån snarare än att sänka totalkostnaden – och då är en förlängd återbetalningstid ett viktig faktor för den som inte lyckas pressa räntan rejält. För den som har god ekonomi så tjänar du mest på att ha så kort återbetalningstid som möjligt eftersom du betalar ränta över en kortare tid när du betalar av lånet i snabbare takt. 

Men om du befinner dig i en situation där du inte har råd att betala av dina lån eller räkningar så behöver då tänka två steg framåt

För det första måste du skapa en situation där du har råd att betala dina räkningar så att din ekonomi och kreditvärdighet slutar att försämras. Detta gör du genom att samla dina skulder i ett och samma lån. Har du tur kan du redan här sänka räntan rejält och på så vis sänka din månadsbetalning. Oftast får du dock förlita dig på att förlänga återbetalningstiden på ditt samlingslån så pass att din månadsbetalning kommer ner i en så låg nivå att din vardagsekonomi går runt. 

När du lyckats samla dina skulder och fått ekonomin på fötter igen så börjar din kreditvärdighet stärkas. Det innebär att du i ett andra steg (ca 6 månader senare) har möjlighet att omförhandla ditt lån igen och nu med betydligt bättre chans att sänka räntan. Detta förutsätter självklart att dina andra omständigheter inte förändrats till det sämre. Har du problem med överkonsumtion så är det viktigt att du tar steg för att ändra ditt beteendemönster. 

Kom ihåg att betala av så mycket som du kan på ditt lån om du vill betala så lite för det som möjligt.

banner
Dela

Lämna ett svar