Nollränta – är det gratis att låna nu?

Stefan Ingves
Riksbankschefen Stefan Ingves.

 

Riksbankens chocksänkning till 0% häromveckan kan knappast ha undgått någon. Bolånekunderna jublar, och småspararna jublar desto mindre. Det blir nu rekordbilligt att låna från banken samtidigt som nollräntan gör att man som småsparare istället förlorar pengar på att ha sina pengar på vanliga sparkonton med noll procent i ränta. Riksbankens besked har väckt många frågor och funderingar bland svenska folket. En av de vanligaste frågorna Riksbanken fått är om nollräntan innebär att det är gratis att låna pengar nu. En annan vanlig fråga är vad man nu ska göra med sina sparpengar och hur man ska lägga upp sin privatekonomi under det nya ränta läget. Därför reder vi i dagens inlägg ut några av de vanligaste funderingarna som räntebeskedet har inneburit senaste veckan.

Innebär nollränta att det är gratis att låna nu?
Nej, det är inte gratis att låna pengar nu eftersom bankernas utlåningsräntor (dvs den räntan du betalar när du lånar pengar) fortfarande kommer att ligga över reporäntan. Däremot innebär nollräntan att ränteläget kommer att ligga ovanligt lågt under närmsta åren.

Hur ska jag som bolånekund tänka med det nya ränteläget?
En sak du kan vara säker på är att räntan kommer att gå upp igen förr eller senare. Utöka därför inte din skuld med mer än vad du senare har råd med när räntan stiger. Istället bör du se det här som ett ypperligt tillfälle att passa på att amortera ner din skuld. Då vänjer du dig redan nu vid en högre månadskostnad och blir mindre känslig för räntehöjningar i framtiden. Om du inte vill amortera på din skuld kan du se nuläget som ett perfekt tillfälle att bygga upp en buffert. Det gör dig mindre känslig för oförutsedda utgifter och framtida räntehöjningar.

Vad ska jag nu göra med mina sparpengar?
Det sämsta du kan göra är att ha kvar dina sparpengar på vanliga sparkonton till noll procent ränta. Det är därför viktigt att du jämför olika bankers räntor för att hitta den bank med högst ränta och bäst villkor för dig. Ofta har de medelstora bankerna betydligt mer konkurrenskraftiga sparkontoräntor är storbankerna, och det finns ingen anledning att ge bort dina pengar i onödan. Sparar du på lång sikt och är villig att ta lite mer risk i utbyte mot högre avkastning är ett alternativ att investera i fonder eller aktier. Det är då viktigt att du ser till att jämföra avgifter och sprida risken så att du blir mindre känslig för värdeminskningar.

banner
Dela

Lämna ett svar