Noll koll på kontot? Så får du lönen att räcka till

En stopskylt som symboliserar slutet på ett shoppingberoende

Lönen kommer in, man är rik som ett troll. Men bara ett par dagar senare är det tomt på kontot igen. Det blir till att leva på snabbnudlar och makaroner den här månaden också. Och de där högtflygande planerna på att börja spara till semestern är bara att släppa.

Vad hände? Vart tog pengarna vägen?

Känner du igen dig? I så fall är du inte ensam.

För väldigt många har pengar en förunderlig förmåga att bara rinna iväg, och efteråt är det knappt att man vet vad man gjorde av dem på. Och när sen den där roliga utekvällen med vännerna dyker upp så måste man ju bara finansiera den på något sätt. Kanske med kortkrediten, som man från början sa att man aldrig aldrig skulle använda sig av.

I mitt arbete som terapeut möter jag många människor som har svårt att hantera sin ekonomi. Många handlar saker utan att veta om de har råd, de ser något snyggt i affären och bara måste ha det, konsekvenserna får man ta en annan dag. Kanske viskar en liten inre röst att ”Nu blir det nog problem, jag har inte råd med det här”, men den dövar man genom att skynda sig till kassan och betala.

Det här strutsbeteendet, att sticka huvudet i sanden, har två stora nackdelar:

  • Man får ofta ekonomiska problem, eftersom man gör av med mer än man har råd med
  • Man mår psykiskt dåligt: antingen behöver man stänga av känslorna (ofta med hjälp av mat, vin eller mer shopping) eller också går man runt med en liten ångestklump i magen

För när vi lever över våra tillgångar, betalar vi inte bara med pengar. Vi betalar även med vårt eget välbefinnande. Och hur kul är det? Är den där supersnygga hammocken verkligen värd både tretusen kronor och den oro och stress utgiften kanske för med sig?

Det måste inte vara så här. Det går att få pengarna att räcka till både mat och utekväll och sparande (och kanske till och med en hammock!). Men det kräver lite planering.

 

Skaffa koll

  • Ta reda på hur mycket pengar du får in varje månad. Lön, ersättning, barnbidrag med mera. Hur mycket blir det sammanlagt efter skatt? Oavsett om du tycker det är mycket eller för lite så är det här den summa du har att utgå ifrån när du planerar din ekonomi.
  • Räkna ihop dina fasta utgifter. Hyra, el, telefon, försäkringar och annat som du betalar regelbundet. Se till att du betalar alla dina fasta utgifter innan du börjar göra av med pengar på annat.
  • Har du lån? Gå igenom hur mycket du betalar varje månad. Är det läge att samla lånen (Advisa hjälper många med den saken) och kanske få ned månadskostnaden för dem?
  • Se över ditt sparande. Sparar du tillräckligt varje månad? Om du inte har ett sparande, starta ett nu. Även om du bara kan spara en hundralapp i månaden kommer det att göra skillnad i längden – både ekonomiskt och för ditt psykiska välbefinnande.
  • Räkna ut hur mycket du har kvar att leva för. När du har räknat av hur mycket som ska gå till fasta kostnader, sparande och lån får du fram summan som du har att leva på under månaden. De här pengarna ska räcka till mat, kläder och övrigt. För många är det en hjälp att dela den här summan i 30 – så vet du hur mycket du har att leva på per dag. Eller dela den i 4,5, så har du koll på hur mycket du kan göra av med per vecka.

 

Rymdteknik?

Kanske tycker du att det här är självklarheter. Och ja det är det, det är ingen rymdteknik.

Men frågan är: Gör du det?

Nästan alla vet att det är så här man borde göra, man borde ha koll – ändå är det så otroligt vanligt att man inte har det.

Det finns olika anledningar till att man låter bli att se över sin ekonomi:

  • Det är jobbigt och tråkigt. Jo. Personligen håller jag faktiskt med om det. Men det är jobbigt att borsta tänderna också, och det gör jag i alla fall. Genom att borsta tänderna skrämmer jag inte bort människor med min andedräkt och jag slipper gå till tandläkaren så ofta. Det är värt besväret. Och faktiskt – det är precis samma sak med att se över ekonomin, det är värt besväret.
  • Det har redan gått åt skogen. Så kan det vara. Din ekonomi kanske inte alls mår bra just nu. Men du kan vara helt säker på att det inte blir bättre så länge du undviker att ta tag i den. Och genom att skaffa koll får du även syn på lösningarna. Och de finns.
  • ”Jag fattar inte sånt här.” Då är du inte heller ensam. Vi förväntas kunna matte, förstå oss på fonder och begripa ekonomiska termer, men det är väldigt många som inte gör det. Om du inte fattar, be om hjälp av någon som kan. Kanske har du en vän eller familjemedlem du kan fråga, eller kontakta en ekonomisk rådgivare. Det är inte skamligt att inte kunna.

 

Att ha koll på ekonomin gör faktiskt att pengarna räcker till mer. Och du slipper stressklumpen i magen, det är kanske det som är mest värt av allt.

 

Vårvarma hälsningar,

Karin

 

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar