Mot ljusare tider

Snögubbe i vinterlandskap

Julen är precis förbi. Somliga tycker att julen är en underbar högtid, andra tycker inte om den alls. Men oavsett vilket, brukar julen vara en dyrbar historia för de allra flesta. Med julklappar, massor av julmat och julpynt. Och i år valde många, precis som tidigare år, att finansiera julen med pengar de egentligen inte hade. Genom att ta lån eller köpa saker på avbetalning.
Hur blev det för dig? Blev julen dyrare än du hade tänkt dig? Skramlar det tomt på kontot nu? I så fall är du som sagt inte ensam. Det finns skäl till att januari går under smeknamnet ”fattigmånaden”.

Vintersolståndet inföll för några dagar sen. Den 21a december var årets kortaste dag och längsta natt. Nu har det vänt, vi går mot ljusare tider igen. Ljuset stannar någon minut längre för var dag. Det är hoppingivande!

Som tur är, finns det en hel del du kan göra för att komma upp ur den ekonomiska svackan om du har hamnat i en sån. Och du kan vända din ekonomi så att du inte hamnar där igen. Här är några tips. De är inte enkla, jag vet. Men de funkar otroligt bra.

Gå igenom din ekonomi

När det har runnit iväg mer pengar än man hade tänkt sig är det lätt att man bara vill blunda åt eländet. Gör inte det! Du kan inte förändra något du inte vill kännas vid. Så börja med att se över hur din ekonomi är just nu. Räcker pengarna till dina fasta kostnader nu i månadsskiftet? Hur mycket har du kvar att leva på? Räkna ut vad du har att röra dig med den kommande månaden.

Bestäm dig: 2018 ska bli året som du förbättrar din ekonomi

Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut, ge dig själv ett nyårslöfte: 2018 ska bli bättre! Du behöver inte få någon megastor löneförhöjning eller få något oväntat arv för att kunna åstadkomma det. Det som behövs är något som du faktiskt redan har, inom dig: beslutsamhet och disciplin. Och formeln för en bättre ekonomi är enkel – minska utgifterna och öka sparandet.

 Gör skillnad på behöver och vill ha

Så hur minskar du utgifterna? Du kanske redan vänder på varenda krona, hur ska du kunna dra ned på kostnaderna ännu mer? I mitt arbete som terapeut träffar jag många som har det knackigt ekonomiskt. Men alla jag har träffat har, utan undantag, kunnat minska sina utgifter. Knepet är att göra skillnad på behöver och vill ha.

Du behöver vissa saker för att kunna överleva. Du behöver tak över huvudet, du behöver näring och du behöver någon form av kläder på kroppen. Men: om du redan har en jacka, så behöver du inte en till. Visst, din jacka kanske är apful. Men den funkar som skydd mot väder och vind ändå. Du kanske vill ha en ny jacka, absolut. Men du behöver det inte.

Varje gång du är på väg att köpa någonting, fråga dig själv: ”Kommer jag att dö om jag inte köper den?” Om svaret är ”Njae, troligtvis inte” – låt bli att köpa. Var superdisciplinerad med det här och du kommer att bli förvånad över hur lite pengar du gör av med.

Amortera aggressivt

Har du lån? Konsumtionslån är som luft, man betalar en massa pengar varje månad för något som inte finns. Visst, du kanske hade jätteroligt när du tog lånet och kunde tokshoppa några dagar. Men kommer du ens ihåg vad du köpte för pengarna? Eller visst, du kanske har en toppenfin tv tack vare lånet du tog. Men det är inte ovanligt att tv:n går sönder innan lånet ens är färdigbetalt. Och hur kul är det?

Det eländiga med lån är också att de kostar mycket, mycket mer än de pengar du ursprungligen fick i handen när du tog lånet. Räntorna på vissa lån är skrämmande höga och många långivare kryddar dessutom med allehanda avgifter.

Om du har många lån med ofördelaktiga villkor, kan det vara en idé att samla lånen och få ned räntan. Advisa hjälper många med det.
Men hursomhelst behöver du betala av lånen. Och ju snabbare du gör det, desto mindre kostsamt blir det för dig. Så amortera så mycket du kan varje månad. Ta reda på vilken ränta du har på dina olika lån och börja med att betala av dem med högst ränta. Det är tufft, det är tråkigt. Jag vet. Men du kommer att vara så glad när du är skuldfri. Det är en på riktigt obetalbar känsla.

Månadsspara

Fysikern Albert Einstein ska ha sagt att ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk. Genom att spara en summa varje månad kommer du, med en vettig ränteutveckling, att efter ett antal år ha mycket mer på kontot än du sammanlagt har satt in. Så även om du inte tycker att du har utrymme för sparande, börja månadsspara ändå. Be banken göra en automatisk överföring till ditt investeringssparkonto varje månad och ”glöm bort” att det finns. Kolla till fonderna du sparar i med jämna mellanrum, byt fond om det inte går bra för den – men ta inte ut några pengar från kontot förrän om t.ex. tjugo år eller när du går i pension. Du kommer att vara tacksam mot dig själv för att du gjort det!

Vi svenskar shoppar som aldrig förr, och det tycks bara bli värre för varje år som går. Det är lite märkligt, för vi blir inte särskilt mycket lyckligare av våra saker. Det kanske låter som en klyscha, men det stämmer. Att du tycker om dig själv, att du har relationer som är viktiga för dig, att du känner trygghet och har balans i ekonomin – allt det spelar mycket större roll för ditt välbefinnande än alla prylar i världen.

Så genom att ändra tänk och fokusera på vad som verkligen är viktigt för dig, och genom att ändra dina shopping-ovanor, kan du börja gå mot ljusare tider, även ekonomiskt. Du är värd det.

Kram,
Karin

 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar