Mammans bortgång fick Malin att börja shoppa

Upprörd kvinna som sitter vid ett bord

Innan tragedin slog till hade Malin ett välordnat liv. En man som hon älskade, ett fint hem och en alldeles underbar liten ettårig dotter. ”Vi hade normala skulder då, min man och jag hade lånen samlade och vi kunde få pengar över. Jag var nöjd med livet och kunde motivera mig till nya saker”, berättar hon.

Men så blev Malins mamma sjuk i cancer och gick bort hastigt. Ingen hade kunnat förbereda Malin på hur svårt det skulle bli. Hon hade stått sin mamma nära, de hade pratat nästan varenda dag på telefon och träffats ofta. Och nu fanns mamma plötsligt inte längre.

Pappa var förkrossad av sorg och även brodern mådde dåligt. Malin kände att hon behövde vara stark och ta hand om dem i deras sorg. ”Jag kände att jag fick inte visa att jag var ledsen. Jag fick känslan av att jag borde klara av det, att jag inte skulle visa att jag påverkades av mammas bortgång”, förklarar hon. Och det var då hon började shoppa. ”Jag tog lån för att visa att jag minsann är lycklig, och glömde av mig själv och min sorg. Det var viktigare vad andra tyckte. Jag själv kom långt bort, hur jag mådde trängde jag undan.”

Utan att vara riktigt medveten om det själv, hade Malin börjat självmedicinera med shopping. När hon handlade saker fick hon må bra en liten stund. Hon behövde det för att orka med allt i vardagen och slippa känna allt det smärtsamma hon bar inom sig. Men med tiden blev det bara värre. Malin mådde allt sämre, hon fick oro och stressbesvär. Och ovanpå allt annat hade hon nu stora skulder, som hon hemlighöll för sin man. Till slut gick det inte längre och Malin insåg att hon behövde göra något för att förändra sin situation.

Läste om Advisa på nätet

På nätet läste hon om Advisas Må Bättre-projekt och ansökte om hjälp. Advisa gav henne två gratis terapisessioner för att stötta henne.

”Att prata med Advisas terapeut var en ny upplevelse eftersom det var via Skype”, berättar Malin. ”Det var mer avslappnat och jag kände att det var rätt direkt. Terapeuten är en hård dam men på rätt sätt. Terapeuten fick mig att inse att det är dags för mig nu, pengar finns alltid men det finns bara en jag. Och det är dags för att jag får blomma ut. Att jag skall ha kul, att i allt detta behöver jag göra saker som ger mig energi och även kan ge mig inkomster.”

I samband med att hon sökte hjälp hos Advisa, vågade Malin också berätta för sin man Jens om situationen. Det var skrämmande, för hon visste inte hur han skulle reagera. Men att berätta blev en stor lättnad. Jens blev både ledsen och arg men han var också stöttande och försäkrade Malin om att de skulle ta itu med problemen gemensamt.

I sina terapisamtal fick Malin flera handfasta råd:

 1. Gör skillnad på ”behöver” och ”vill ha”. Handla bara det du måste för familjens överlevnad.
 2. Hitta något som på riktigt känns roligt, som fyller på energi – något som antingen är gratis eller som kanske till och med ger inkomster.
 3. Kontakta en psykolog via vårdcentralen för att få hjälp att bearbeta sorgen efter mamma.

”Jag känner mig motiverad till detta”, berättar Malin. ”Jag tar ett steg i taget, tålamod behövs.”

På väg mot en bättre tillvaro

Idag är hon på god väg att få ordning på sin tillvaro. ”Det är tufft ännu”, berättar hon. ”Men jag känner mig hoppfull. Det kommer att lösa sig, ihop med min man. Vi är trots allt två hur det än blir, även om det skulle bli kronofogden.”

Till andra, som befinner sig i liknande situationer, tipsar hon: ”Ta hjälp och tillåt dig att vara ledsen, tryck på att det behövs terapeuter även för detta beroendet. Var öppen, håll det inte hemligt. Det gör bara att du nåt skit och inte kan sova.”

Behöver du också hjälp? Advisa vill hjälpa dig som mår dåligt över din ekonomi att få ordning på din situation. Precis som Malin gjorde, kan du ansöka om att få två gratis terapisessioner. Vår terapeut Karin Nordlander har många års erfarenhet av att hjälpa människor med shoppingberoende och ekonomisk ohälsa.

banner
Dela

2 kommentarer

 1. Detta är jag, på riktigt. Att få komma i kontakt med Karin var det jag behövde. Och nu har äcen advisa hjälpt mig med ett lån som gjort jag kunnat samla allt till ett. Jag kan andas, jag slipper att alla jagar mig för att ha sina pengar. Är så tacksam för alk hjäkp, nu återstår det tuffa att komma över allt. Men Karins ord att jag ska tillåta mig att bearbera detta, gör att det känns enkelt. Tack!

  1. Hej Malin,

   Verkligen kul att höra! Stort lycka till i fortsättningen!

   Mvh,

   Josef

Lämna ett svar