Louises väg till ett liv utan shoppingberoende

 

Glad och leende kvinna i en park

 

Vi på Advisa möter många som har shoppat sönder sin ekonomi. Ofta är det kläder, smink, behandlingar och hudvårdsprodukter som pengarna har gått till. Och anledningen är nästan alltid att man vill se snygg ut, att duga i andras ögon. Men lösningen ligger inte i att köpa nya kläder eller få naglarna fixade. För det handlar om självkänsla, att känna sig älskansvärd och själv tycka att man duger, fastän man har bullmage, rostig bil och jämt säger ”asså liksom” när man pratar.

(mer…)

Mot ljusare tider

Snögubbe i vinterlandskap

Julen är precis förbi. Somliga tycker att julen är en underbar högtid, andra tycker inte om den alls. Men oavsett vilket, brukar julen vara en dyrbar historia för de allra flesta. Med julklappar, massor av julmat och julpynt. Och i år valde många, precis som tidigare år, att finansiera julen med pengar de egentligen inte hade. Genom att ta lån eller köpa saker på avbetalning.
Hur blev det för dig? Blev julen dyrare än du hade tänkt dig? Skramlar det tomt på kontot nu? I så fall är du som sagt inte ensam. Det finns skäl till att januari går under smeknamnet ”fattigmånaden”. (mer…)

Jennifers resa från shoppingberoendet

Ung kvinna ser oroligt på mobilen med ett kreditkort i sin hand.

 

Jennifer är en ung, härlig tjej med mycket intelligens. Men hon har inte haft det lätt. För några år sedan drabbades hon av depression. Hon fick behandling för den men mådde ändå inte bra. Ungefär i samma veva fick hon en stor summa pengar. Man kan tänka att det vore en positiv sak, men för Jennifer blev det tvärtom. Jennifer började shoppa, framför allt kläder och smink. Pengarna som hon fått bara rann iväg. (mer…)

3 knep mot ekonomisk stress

Ung kvinna ser stressad ut när hon upptäcker något på datorn

Jag pratade nyligen med en bekant som berättade att hon och hennes familj hade tagit en sista minuten-resa eftersom sommaren var så kall. En resa som de inte alls hade planerat eller budgeterat för. Det blev en härlig semester – men oj så dyr. Och nu behövde ungarna tusen prylar till skolstarten och hela lönen skulle försvinna från kontot innan den knappt hade hunnit in. Hon skrattade och sa att ”Det är tur att alla i familjen tycker om havregrynsgröt”. Men även om hon skrattade och höll god min, så såg jag på henne att hon inte var glad. Det är tufft när det är tomt på kontot redan i början av månaden. Det sliter på det psykiska välbefinnandet, ofta mer än man vill tro. (mer…)

Shopping och skam

Tjej sitter med ångest och mobilen framför sig

Pengar är ett känsligt ämne. För tre år sedan gjorde Advisa en undersökning som visade att varannan svensk skäms över sin ekonomi och var tredje mår dåligt över den. Det är många människor, det. Och jag tror inte det har blivit ett dugg bättre sedan undersökningen gjordes, snarare tvärt om. Att prata pengar är något av det mest tabubelagda som finns. Och det blir så klart ännu jobbigare om man har skulder eller känner att man inte kan hantera sin ekonomi. (mer…)