Shoppingberoende och ångest – Så tog Felicia sig ur krisen

Orolig kvinna pratar i telefon

 

En av de vanligaste orsakerna till shopping är faktiskt inte alls att vi behöver sakerna vi köper. Det handlar inte ens om att det egentligen alltid är så himla kul att shoppa. Många shoppar i stället för att lindra sin ångest och stress. Ett slags självmedicinering helt enkelt. Och det funkar, för stunden. Precis i köpögonblicket känns det bra. Och kanske resten av den veckan. Men oftast inte mycket längre än så.

(mer…)

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

 

Kvinna pratar i telefon.

 

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil. Det lånet var det egentligen inga större problem med, det var ett vettigt lån med rimlig ränta. Hennes pappa var dessutom snäll och gav henne en stor summa pengar för att betala av en del av lånet. Men istället för att använda pappas pengar till att betala på lånet, shoppade hon upp dem. Och efter det var karusellen igång. 

(mer…)

Louises väg till ett liv utan shoppingberoende

 

Glad och leende kvinna i en park

 

Vi på Advisa möter många som har shoppat sönder sin ekonomi. Ofta är det kläder, smink, behandlingar och hudvårdsprodukter som pengarna har gått till. Och anledningen är nästan alltid att man vill se snygg ut, att duga i andras ögon. Men lösningen ligger inte i att köpa nya kläder eller få naglarna fixade. För det handlar om självkänsla, att känna sig älskansvärd och själv tycka att man duger, fastän man har bullmage, rostig bil och jämt säger ”asså liksom” när man pratar.

(mer…)

Mot ljusare tider

Snögubbe i vinterlandskap

Julen är precis förbi. Somliga tycker att julen är en underbar högtid, andra tycker inte om den alls. Men oavsett vilket, brukar julen vara en dyrbar historia för de allra flesta. Med julklappar, massor av julmat och julpynt. Och i år valde många, precis som tidigare år, att finansiera julen med pengar de egentligen inte hade. Genom att ta lån eller köpa saker på avbetalning.
Hur blev det för dig? Blev julen dyrare än du hade tänkt dig? Skramlar det tomt på kontot nu? I så fall är du som sagt inte ensam. Det finns skäl till att januari går under smeknamnet ”fattigmånaden”. (mer…)

Jennifers resa från shoppingberoendet

Ung kvinna ser oroligt på mobilen med ett kreditkort i sin hand.

 

Jennifer är en ung, härlig tjej med mycket intelligens. Men hon har inte haft det lätt. För några år sedan drabbades hon av depression. Hon fick behandling för den men mådde ändå inte bra. Ungefär i samma veva fick hon en stor summa pengar. Man kan tänka att det vore en positiv sak, men för Jennifer blev det tvärtom. Jennifer började shoppa, framför allt kläder och smink. Pengarna som hon fått bara rann iväg. (mer…)