Att vinna över ett beroende

Amelie ser glad ut

Det började redan när hon var liten. Amelie älskade att shoppa, och mamma var likadan. Shopping var tröst när livet var jobbigt och belöning för att fira det som gått bra. Men mest av allt gav shoppingen ett sånt glädjerus. Det bästa Amelie visste var när hon lyckades göra fynd, hitta superfina saker på rea. Då mådde hon som en prinsessa. Och så fortsatte det år ut och år in, tills Amelie en dag var tvungen att acceptera: ”Jag är beroende”. (mer…)

Birgittas väg ur lyxfällan började med ett terapisamtal

Birgitta ser ledsen ut

Birgitta var en som valde att blunda. Hon och hennes man Göran utvecklade en vana att ta lån och leva över sina tillgångar i flera år. Pengarna gick till resor, lyxig vardagsmat, cigaretter och godis. Deras tonåriga dotter fick nästan allt hon önskade sig. Göran och Birgitta har också en stor bekantskapskrets och har alltid tyckt om att vara generösa mot sina vänner. Men det kostar att bjuda åtta par på middag!
(mer…)

Konsten att inte skämma bort sina barn

Frustrerad mamma med vilda barn

Julen står för dörren och barnens förväntningar är ofta höga. Framför allt när det gäller vilka julklappar de ska få. Önskelistorna kan vara en halvmil långa, eller så innehåller de visserligen bara fem saker – men som vardera kostar en månadslön. Inte långt efter jul börjar vårterminen. Dags för nya skor och jackor, hockeyutrustning eller terminskort. För dig som har barn kan det vara extra svårt att få pengarna att räcka den här tiden på året. Vart drar man gränsen?
(mer…)

4 sätt att sluta bråka om pengar

Familj bråkar om pengar

Är det svårt att komma överens om pengarna där hemma? Är den ena av er sparsam och den andra smått shoppingtokig?

Att det finns en Spara och en Slösa i familjen är vanligare än man kan tro, att ni älskar varandra innebär inte automatiskt att ni är överens om hur pengarna borde spenderas. Och så klart, funkar ni väldigt olika kan det lätt leda till konflikter och gräl. Här går vi igenom hur man kan hantera dessa typer av konflikter. (mer…)