Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ledsen kvinna som shoppat slut på pengarna

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemligheter som vi skäms för och försöker dölja. Men egentligen behöver vi göra precis tvärtom. För det kan vara svårt att åstadkomma förändring helt på egen hand. Att våga be om hjälp, att prata om sin situation och få stöd i hur man ska tackla sina problem är många gånger fullkomligt avgörande. (mer…)

Fast i nätshopping? – Så hanterar du ditt begär!

Glad kvinna pratar i telefon framför datorn och ger tummen upp.

Det är kväll. Middagen är avklarad och äntligen har du en stund för dig själv. Du kryper upp i soffan med en kopp te på bordet och datorn i knäet. Mys!

Kanske har du lite mejl du behöver gå igenom, men sen är du fri. Fri att koppla av och surfa in på några roliga sidor. Kolla kläder till exempel. Du ska bara titta i kväll, få lite inspiration. Fast så klart, du behöver ju faktiskt en bikini nu till sommaren. De som ligger i byrålådan sitter illa och har tappat formen. Ja! Det ska du göra. Kolla bikinis.

När du stänger igen datorn två timmar senare har det blivit två bikinis, en baddräkt, ett par sandaler, en strandklänning, två par shorts, tre toppar och en strandväska med jättepraktiskt vattentätt innerfack. Och du är 3400 kronor fattigare. (mer…)

Att vinna över ett beroende

Amelie ser glad ut

Det började redan när hon var liten. Amelie älskade att shoppa, och mamma var likadan. Shopping var tröst när livet var jobbigt och belöning för att fira det som gått bra. Men mest av allt gav shoppingen ett sånt glädjerus. Det bästa Amelie visste var när hon lyckades göra fynd, hitta superfina saker på rea. Då mådde hon som en prinsessa. Och så fortsatte det år ut och år in, tills Amelie en dag var tvungen att acceptera: ”Jag är beroende”. (mer…)

Birgittas väg ur lyxfällan började med ett terapisamtal

Birgitta ser ledsen ut

Birgitta var en som valde att blunda. Hon och hennes man Göran utvecklade en vana att ta lån och leva över sina tillgångar i flera år. Pengarna gick till resor, lyxig vardagsmat, cigaretter och godis. Deras tonåriga dotter fick nästan allt hon önskade sig. Göran och Birgitta har också en stor bekantskapskrets och har alltid tyckt om att vara generösa mot sina vänner. Men det kostar att bjuda åtta par på middag!
(mer…)

Konsten att inte skämma bort sina barn

Frustrerad mamma med vilda barn

Julen står för dörren och barnens förväntningar är ofta höga. Framför allt när det gäller vilka julklappar de ska få. Önskelistorna kan vara en halvmil långa, eller så innehåller de visserligen bara fem saker – men som vardera kostar en månadslön. Inte långt efter jul börjar vårterminen. Dags för nya skor och jackor, hockeyutrustning eller terminskort. För dig som har barn kan det vara extra svårt att få pengarna att räcka den här tiden på året. Vart drar man gränsen?
(mer…)

4 sätt att sluta bråka om pengar

Familj bråkar om pengar

Är det svårt att komma överens om pengarna där hemma? Är den ena av er sparsam och den andra smått shoppingtokig?

Att det finns en Spara och en Slösa i familjen är vanligare än man kan tro, att ni älskar varandra innebär inte automatiskt att ni är överens om hur pengarna borde spenderas. Och så klart, funkar ni väldigt olika kan det lätt leda till konflikter och gräl. Här går vi igenom hur man kan hantera dessa typer av konflikter. (mer…)