Lösa lån – så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar över i plånboken. Här tittar vi närmare på fördelarna – och i vissa fall nackdelarna – med att lösa dyra lån.

Vad innebär det att lösa dyra lån och krediter?

Med ett lån kommer alltid en avbetalningsplan. Ofta har du flera år på dig att betala av skulden, vilket så klart är bekvämt. Men även om avbetalningarna inte tycks påverka din ekonomi alltför mycket, blir lånet dyrare än om återbetalningstiden var kortare, då du får dras med räntekostnader under längre tid. Har du väldigt hög ränta på ditt lån kan det vara en god idé att istället försöka lösa det i förtid – alltså betala igen skulden – eftersom du tjänar på det både på kort och lång sikt.

Finns det nackdelar med att lösa lån och krediter?

Om du lånat en stor summa pengar behöver du en buffert för att kunna lösa lånet utan att det går ut över din vardagsekonomi. Att ruinera sig bara för att lösa dyra lån i förtid är inte en bra strategi. Men även om du inte kan betala av hela skulden på ett bräde, tjänar du mycket på att lösa delar av lånet i omgångar. Varje gång du betalar av en större summa än du måste enligt lånevillkoren, sänker du också räntorna på den resterande delen av lånet. Eftersom sänkta räntor innebär att du får mer över i plånboken, kan du också betala av mer på lånet för varje månad som går.

Vilka lån tjänar jag mest på att lösa?

Snabblån och kreditkortsskulder har i regel mycket hög ränta och dessutom tillkommer avgifter och dolda kostnader. Har du flera smålån blir den totala lånekostnaden med ränta högre än om du bara skulle ha ett privatlån på ett högre belopp att betala av. Har du pengar över tjänar du alltid på att försöka lösa de dyra snabblånen så fort som möjligt.

Privatlån, eller blancolån, är ofta lite större än snabblån och ställer hårdare krav på dig som låntagare. Fördelen är att du får bättre villkor på dessa lån och därför inte behöver lösa dem lika snabbt som mindre och dyrare lån.

Tjänar jag inte mer på att investera pengarna?

Att investera pengarna i fonder eller aktier istället för att lösa dyra lån är ett alternativ, men det gäller att du räknar ut vad du tror dig tjäna mest på i slutändan. En sak är dock säker – du tjänar alltid på att amortera på dina lån, medan investeringar alltid innebär en risk. Om räntan på dina lån märkbart påverkar din ekonomi månad för månad, gör du klokast i att försöka bli skuldfri så snabbt som möjligt innan du sätter dina eventuella besparingar på spel.

Finns det andra alternativ?

Om du har många dyra smålån kan du försöka samla dem till ett enda större lån som ger dig bättre räntevillkor. Lyckas du med det har du i princip redan löst en del av dina skulder, då månadskostnaden sänks. Nu kan du istället börja betala av ditt nya lån med pengarna du får över och successivt sänka räntan ännu mer. När du gör en låneansökan genom Advisa, låter du över 30 banker och långivare konkurrera om dig som kund – det optimala sättet att få en förmånlig ränta på dina samlade lån. Dessutom tas endast en kreditupplysning, vilket inte påverkar ditt kreditbetyg i samma omfattning som om varje bank gör en egen koll.

Samla lån nu!

Lös, betala av eller samla dina lån för att:

 • Spara in på räntekostnader
 • Bli skuldfri och få bättre kreditvärdighet
 • Kunna ta nya lån med bättre villkor
banner
Dela

4 kommentarer

 1. Jag undra om lösa bort andra lån jag har nyligen ta lån men jag vet inte att det skulle blir så hör ränta jag vill lösa bort nu och hitta en bra ränta och inte var så dyt om det möjlig att ni kan hjälpa med det

  1. Hej Anon,

   Ja men det är precis vad vi pysslar med 🙂
   Vi hjälper dig jämföra räntor snabbt, gratis och enkelt där alla långivare delar på en och samma kreditupplysning.
   Vi är den låneförmedlare som jämför lån hos flest långivare i Sverige och vi samarbetar med många långivare som riktar sig till dem med lite sämre kreditvärdighet.
   Det enda jag vill påpeka är att om du de senaste månaderna dragit på dig väldigt många kreditupplysningar (om du t.ex. sökt lån flera gånger) så kan det vara smart att vänta några månader innan du jämför lån så att din kreditvärdighet hinner stärkas.
   Du gör en ansökan på advisa.se eller så kan du ringa 0770 – 17 50 50 så hjälper vi dig över telefon. Du kan även ringa om du vill ha svar på fler frågor först.
   Lycka till!

   Mvh,

   Josef

 2. Hej och tack för artikeln.
  Jag har tagit ett snabblån på 40 000kr med en hög ränta. Om jag tar ett annat lån med lägre ränta och betalar tillbaka hela det första lånet på en gång. Behöver jag betala hela summan plus räntan ?

  1. Hej Hans,

   De flesta lån som vi har i Sverige har fri amorteringsrätt, vilket betyder att man enbart behöver betala ränta för de månader som man har lånet. Dock har vissa långivare en ränteskillnad, enklaste sättet att ta reda på vad du har är att läsa i ditt avtal.

   Mvh,

   Josef

Lämna ett svar